Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

14/05/03 Koningin opent nieuwbouw Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds

Hare Majesteit de Koningin opent woensdag 14 mei het nieuwe opleidingscentrum van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) te Amstelveen. In het nieuwe complex kunnen meer blindengeleidehonden en hun gebruikers worden opgeleid dan tot voor kort het geval was.

Door de groeiende belangstelling van blinde en slechtziende mensen voor een geleidehond, is in het najaar van 2000 gestart met de nieuwbouw. In de kennels is plaats voor tachtig honden in opleiding. In het opleidingscentrum kunnen maandelijks acht aspirant geleidehondgebruikers intern een drieweekse opleiding volgen om met hun geleidehond te leren lopen.

Het KNGF leidt sinds 1935 geleidehonden op en stelt deze belangeloos ter beschikking aan visueel gehandicapte mensen. Aanvankelijk werden honden uit het asiel en van particulieren opgeleid. Sinds 1984 fokt het KNGF de aspirant-geleidehonden, meest labradors, golden retrievers en kruisingen van beide rassen, zelf.

Al eerder ontving het KNGF Koninklijk bezoek. Prinses Juliana opende in 1935 de eerste geleidehondenschool aan de Middenweg in Amsterdam en in 1985 de voormalige school aan de Amstel. In de hoedanigheid als Koningin bracht zij in 1957 een werkbezoek aan de geleidehonden en verleende zij in hetzelfde jaar aan de school het predikaat 'Koninklijk'. Drie jaar later vierde zij het vijfentwintigjarig bestaan van de geleidehondenschool mee.