Universiteit van Amsterdam



Nieuwe meetmethode toont effectiviteit medicijnen tegen slechte bloeddoorstroming aan


woensdag 14 mei 10.00 uur


Promotie Geneeskunde

De symptomen bij patiënten met ernstig perifeer vaatlijden, zoals pijn bij het lopen (etalagebenen), worden veroorzaakt door een verstoring in de microcirculatie. Jurgen de Graaff laat zien dat technieken om deze verstoring waar te nemen - zoals de transcutane zuurstofdrukmeting en capillaire microscopie - goed reproduceerbaar zijn uit te voeren. Het routinematig toepassen van deze methoden heeft echter geen toegevoegde waarde voor het opstellen van een behandelplan; de klinische blik van een ervaren arts is hiervoor voldoende. Wel zijn de technieken nuttig in specifieke diagnostische situaties en waardevol voor wetenschappelijk onderzoek. Een eerste observatie met een nieuwe methode, die de capillaire bloeddruk en de bloeddoorstroming in vingers en tenen meet, ondersteunt de opvatting dat medicijnen die de doorstroming verbeteren door vermindering van de veneuze druk, effectief kunnen zijn.

J.C. de Graaff: The use of microcirculatory techniques in the assessment of pathophysiology, diagnosis and management of critical limb ischemia. Promotoren zijn prof. dr. M.J.H.M. Jacobs en prof. dr. D.A. Legemate.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.