Filmfestival Rotterdam



International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 5 mei 2003

IFFR verbonden met acht Cannes 2003-films

In diverse onderdelen van het komende filmfestival van Cannes (14 25 mei 2003) zijn in totaal acht films opgenomen die met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds (HBF) tot stand kwamen of zijn gepresenteerd tijdens de CineMart. Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het fonds, vertoont het Museum of Modern Art in New York van 2 tot en met 25 mei 2003 vijfentwintig HBF-films. Het festival heeft, eveneens ter gelegenheid van het derde HBF-lustrum, het boek True Variety: Funding the Art of World Cinema uitgebracht.

Het International Film Festival Rotterdam feliciteert alle betrokkenen met hun selectie voor de Competitie, Un Certain Regard of Quinzaine des Réalisateurs. Het festival is trots, via het Hubert Bals Fonds en de CineMart, te hebben kunnen bijdragen aan de realisatie van de films die nu in Cannes een internationaal platform krijgen. Een speciaal welkom gaat naar OSSAMA van Sedigh Barmak, een van de eerste films uit het nieuwe Afghanistan.

Tot en met 25 mei 2003 vertoont het Museum of Modern Art in New York het programma From Distant Shores: 15 Years of the Hubert Bals Fund met 25 speelfilms die door het HBF zijn ondersteund (zie ook: www.moma.org).

In de zojuist verschenen jubileumuitgave True Variety: Funding the Art of World Cinema, heeft het Hubert Bals Fonds met vele fotos geïllustreerde teksten en essays bijeengebracht van Jia Zhang-ke, Lou Ye, Ben Okri, Hanif Kureishi en vele anderen. Bij het boek hoort een dvd met filmfragmenten, interviews en de korte film Sabriya uit 1997 geregisseerd door Abderrahmane Sissako.

Geselecteerd voor Cannes Competitie 2003:

Uzak (Distant) van Nuri Bilge CEYLAN (Turkije)
Tot stand gekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds

The Moab Story - The Tulse Luper Suitcases Part 1 van Peter GREENAWAY (Nederland/Groot-Brittannië)
Geselecteerd voor CineMart 2002

Akarui mirai (Bright Future) van KUROSAWA Kiyoshi (Japan) Geselecteerd voor CineMart 2002 (voorheen getiteld Jellyfish Alert)

Father and Son van Alexander SOKUROV (Rusland/Duitsland) Geselecteerd voor CineMart 2002

Geselecteerd voor Un Certain Regard 2003:

All Tomorrow's Parties van YU Lik-wai (China)
Tot stand gekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds

Mille mois (A Thousand Months) van Faouzi BENSAÏDI (Marokko) Geselecteerd voor CineMart 2002

Geselecteerd voor Quinzaine des Réalisateurs 2003:

Ossama van Sedigh BARMAK (Afghanistan)
Tot stand gekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds (voorheen getiteld Rainbow)

Sekmadienis. Evangelija pagal liftininka Alberta (Sunday, the Gospel According to Lift-man Albertas) van Arunas MATELIS (Litouwen) Korte film totstandgekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds

De CineMart is in 1983 opgericht door het International Film Festival Rotterdam. De 21e editie van deze coproductiemarkt vindt plaats van 25 tot en met 29 januari 2004 als onderdeel van het 33e IFFR (21 januari
1 februari 2004).






Sinds de oprichting vijftien jaar geleden door het International Film Festival Rotterdam, heeft het Hubert Bals Fonds financiële bijdragen verleend aan meer dan vierhonderd speelfilmprojecten van getalenteerde onafhankelijke filmmakers in zuidelijke en ontwikkelingslanden. Internationaal succesvolle films die door het HBF ondersteund werden, zijn onder meer Mundo Grúa (Crane World) van Pablo TRAPERO, 25 Watts van Juan Pablo REBELLA en Pablo STOLL, Japón van Carlos REYGADAS en Divine Intervention van Elia SULEIMAN.

Voor meer informatie over het International Film Festival Rotterdam, het Hubert Bals Fonds en de CineMart, zie
www.filmfestivalrotterdam.com.

(einde persbericht)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: IFFR Persvoorlichting, Bert-Jan Zoet
Tel +31.10.890.90.90
Fax +31.10.890.90.91
Email press@filmfestivalrotterdam.com
Festival website: www.filmfestivalrotterdam.com

True Variety: Funding the Art of World Cinema, uitgave International Film Festival Rotterdam, 2003, ISBN 90-75615-09-4 (Nederland).

IFFR staf in Cannes 2003:

Simon FIELD Directeur
Sandra DEN HAMER Directeur
Ido ABRAM CineMart Director
Gertjan ZUILHOF Programmeur
Gerwin TAMSMA Programmeur
René VAN DER GIESSEN Programmacoördinator
Bert-Jan ZOET Persvoorlichter

Contact

phone: +31 10 890 90 90
fax:+31 10 890 90 91
e-mail: press@
filmfestivalrotterdam.com

Press officer
Bert-Jan Zoet
Bert-Jan Zoet