Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

06-05-2003
Inspraak conceptnota lokaal gezondheidsbeleid

Op dit moment ligt de conceptnota lokaal gezondheidsbeleid gemeente Alkemade ter inzage. Op 14 mei om 20.00 uur zal in het gemeentehuis een mondelinge inspraakbijeenkomst worden gehouden. Indien u hiervoor belangstelling heeft verzoeken wij u uw naam, adres en telefoonnummer te melden bij de receptie van het gemeentehuis. Tot 14 mei kunt u ook schriftelijk uw reactie op de conceptnota kenbaar maken. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Langeveld, beleidsmedewerkster sectie Welzijn, telefonisch bereikbaar onder nummer (071) 332 72 60.

Sinds de nazomer 2002 hebben voorbereidingen plaatsgevonden voor het ontwikkelen van lokaal gezondheidsbeleid. Hiervoor zijn onder andere via enquêtes bij de inwoners, professionals, belangenverenigingen en instellingen gegevens verkregen.

Uit de resultaten van de enquêtes kwam naar voren dat de volgende onderwerpen binnen het lokaal volksgezondheidsbeleid de meeste aandacht verdienen (op volgorde van belangrijkheid):
* De uitbreiding van de verpleeghuis- en verzorgingshuiszorg
* Het op peil houden van de eerste lijnsgezondheidszorg in Alkemade
* Overmatig alcoholgebruik door jongeren

* Het ontbreken van voldoende jongerenhuisvesting
* Voldoende en passende zorg en huisvesting voor thuiswonende ouderen en gehandicapten.

Op 15 oktober 2002 heeft een werkconferentie plaatsgevonden, waarbij zowel inwoners als professionals waren uitgenodigd. De werkconferentie was bedoeld om de bovengenoemde knelpunten te inventariseren en oplossingsrichtingen aan te geven. Tijdens de werkconferentie is extra aandacht gevraagd voor preventieve maatregelen op het gebied van gezondheidszorg. De uitbreiding van de verpleeghuis- en de verzorgingshuiszorg is overigens niet aan de orde geweest, omdat dit buiten de gemeentelijke invloedssfeer valt. In het kader van de ouderennota wordt hiervoor wel naar oplossingen gezocht.

De gemeente zal de komende vier jaar met concrete actiepunten invulling geven aan de het lokaal gezondheidsbeleid. Daarbij zullen ook vertegenwoordigers van de kleine dorpskernen worden betrokken.