Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

14/05/03 Prinses Laurentien bij finale tiende Nationale Voorleeswedstrjd te Utrecht

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden woont woensdag 14 mei 2003 in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht een deel bij van de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. De finale is het sluitstuk en hoogtepunt van de wedstrijd, die eind vorig jaar op bijna 3000 basisscholen in het hele land begon en op De Nationale Voorleesdag wordt beslecht. In de finale strijden de twaalf provinciale voorleeskampioenen, tien meisjes en twee jongens, om de titel van De Nationale Voorleeskampioen 2003. De Nationale Voorleesdag vindt dit jaar voor de tiende keer plaats.

Prinses Laurentien zet zich sinds enkele jaren in voor alfabetisering. In Nederland zijn ongeveer 1,5 miljoen functioneel analfabeten, autochtone en allochtone volwassen Nederlanders die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen om volwaardig te kunnen functioneren in onze maatschappij. Spelenderwijs omgaan met taal op jonge leeftijd kan er toe bijdragen dat ongeletterdheid op latere leeftijd wordt voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen aan wie veel is voorgelezen later gemakkelijker leren lezen.

De Nationale Voorleeswedstrijd is van het begin af een prominent onderdeel van De Nationale Voorleesdag. De wedstrijd is bestemd voor leerlingen uit de twee hoogste groepen van het basisonderwijs. Dit jaar had De Nationale Voorleeswedstrijd een recordaantal deelnemers. In totaal hebben ruim 75.000 kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool deelgenomen aan een schoolronde; 2.891 kinderen werden voorleeskampioen van hun school. De betrokken organisaties willen met De Nationale Voorleeswedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is.

De Nationale Voorleesdag is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Stichting CPNB en de Vereniging van Openbare Bibliotheken NBLC. De Nationale Voorleesdag gaat elk jaar van start met Het Nationale Voorleesontbijt, waarbij in vele honderden scholen en kinderdagverblijven wordt voorgelezen, door bekende en onbekende Nederlanders.