Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Uitnodiging voor de media: Vereenvoudiging import snijbloemen

7 mei 2003 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) opent woensdag 14 mei op Schiphol een nieuw elektronisch systeem om de import van snijbloemen te vereenvoudigen. Een vertegenwoordiger van uw redactie is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Sinds 1 april is het volgens Europese regelgeving verplicht om snijbloemen van buiten de Europese unie te inspecteren op bepaalde plantenziekten. De Plantenziektenkundige Dienst van LNV voert deze inspecties uit. Door het nieuwe systeem kunnen deze inspecties snel en effectief worden uitgevoerd. De expediteurs hoeven immers niet op papier hun snijbloemen te melden, maar kunnen dit nu ook via elektronische vooraanmelding doen.

Het systeem is het eerste concrete resultaat van het programma CLIENT. Dit programma is in 2001 gestart onder aanvoering van LNV en in samenwerking met de Douane en het bedrijfsleven. CLIENT is bedoeld om buitengrenscontroles op landbouwgoederen efficiënter en effectiever te organiseren.

Aan het eind van dit jaar zullen elektronische aangiftes op Schiphol ook door Douane en de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees worden ingevoerd. Met de huidige in gebruikname is de Plantenziektenkundige Dienst de eerste overheidsdienst die de nieuwe werkwijze en infrastructuur invoert.

Jaarlijks importeert Nederland zo'n 3 miljard snijbloemen.

Voor meer informatie, zie ook: www.minlnv.nl/pd/ 'Elektronische vooraanmelding importzending per 1 april'

Plaats: fa. Van de Put Fresh Cargo Handling, Folkstoneweg 65, Schiphol Zuid Oost Datum: 14 mei 2003
Tijd: 12.30 - 14.30