Gemeente Smallingerland

Vergaderingen welstandscommissie in vervolg openbaar 7 mei 2003

Vanaf woensdag 14 mei 2003 kunnen de inwoners van de gemeente Smallingerland tweewekelijks een openbare zitting van de welstandscommissie bijwonen. De eerste openbare bijeenkomst vindt plaats op 14 mei om 10.15 uur in het gemeentehuis in Drachten en zal officieel worden geopend door Fred Veenstra, wethouder ruimtelijke ordening en bouwen.

De Woningwet kent de wettelijke verplichting om voordat het gemeentebestuur een bouwvergunning verleent, zij een advies vraagt van een onafhankelijke deskundige commissie over het aanzicht van het gebouw voor de omgeving. Een gebouw is niet alleen functioneel, maar moet er ook aantrekkelijk uitzien en moet passen in de buurt. Dit is van belang voor iedereen die hier woont, werkt, recreëert of passeert. De gemeenteraad heeft in het verleden de stichting Hus en Hiem aangewezen om dit advies te verzorgen.

Tot voor kort vond er tweewekelijks overleg plaats tussen de bij onze gemeente betrokken rayon architect van de stichting Hus en Hiem en de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente. Hier werden de binnengekomen bouwaanvragen besproken. Bij dit overleg, dat plaatsvond in Leeuwarden, konden noch de aanvrager noch andere belangstellenden aanwezig zijn. Hierdoor ontstond het beeld van achterkamertjes en willekeur. Naar aanleiding van een wetswijziging, waardoor de zitting nu openbaar is geworden, komt hier verandering in. Tevens zal met deze nieuwe werkwijze de kwaliteit van de advisering te verbeteren en ontstaan er kortere communicatielijnen tussen de gemeente, de burger en de adviseur.

Bij de openbare zitting op 14 mei zullen twee mensen van de Stichting Hus en Hiem aanwezig die de verschillende zaken gaan beoordelen. Alle aanwezigen krijgen dan de mogelijkheid tot inspraak in de zaken die worden behandeld.