Dienstenbond CNV

Actie bij ingenieursbureau Oranjewoud
12-05-2003

De gezamenlijke bonden zullen op woensdag 14 mei van 12.00 tot 13.00 uur een CAO-manifestatie houden bij het hoofdkantoor van Ingenieurs- en adviesbureau Oranjewoud. Doel van de actie is om het afgebroken CAO-overleg weer vlot te trekken en een redelijk CAO-resultaat af te dwingen.

Bestuurder Siegbert van der Velde van de CNV Dienstenbond: "De werknemers van Oranjewoud hebben de indruk dat een tegenvallend economisch tij alleen op hen wordt afgewenteld. Zoals zoveel bedrijven heeft Oranjewoud een begroting opgesteld op basis van de laatste gouden jaren. Kennelijk is de onderneming niet bereid de pijn te verdelen nu dat logischerwijs tegenvalt."

Eigen CAO
Oranjewoud is een landelijk opererend Ingenieurs- en adviesbureau. Al enkele tientallen jaren heeft Oranjewoud een eigen (bedrijfs)CAO waar ongeveer 1800 werknemers onder vallen. De huidige CAO liep af op 1 november 2002. Vanaf die datum hebben de CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en De Unie gezamenlijk getracht tot een nieuwe CAO te komen. Na 4 maanden onderhandelen wilde Oranjewoud echter niet verder gaan dan een eindbod met een structurele loonsverhoging van 0,5% per december 2003, 1% éénmalig en een storting van 1% in het pensioenfonds. De betrokken bonden hebben daarop het overleg afgebroken en hun leden geraadpleegd.

Beneden de maat
De vakbondsleden waren massaal van mening dat het eindbod van Oranjewoud ver beneden de maat was. De leden gaven bovendien aan bereid te zijn om door middel van acties een beter resultaat af te dwingen.
Lex Makkinje van FNV Bondgenoten: "We hebben inmiddels 650 ondertekende protesten tegen de opstelling van de directie binnengekregen. Ongeveer 120 werknemers hebben aangegeven deel te willen nemen aan de CAO-manifestatie. Daarmee denken wij een krachtig signaal aan de directie te kunnen afgeven dat het eindbod van Oranjewoud ver onder de maat is."

14 mei
De manifestatie zal op 14 mei plaatsvinden bij het hoofdkantoor van Oranjewoud aan de Kon. Wilhelminalaan 11 in Heerenveen.

Vragen
Voor vragen en opmerkingen over de actie of over andere gerelateerde zaken kunt u terecht bij CNV-bestuurder Siegbert van der Velde, tel: (0512)583440 of email: s.vandervelde@cnvdibo.nl