FNV

Start campagne Stop kinderarbeid - School de beste werkplaats

Op woensdag 14 mei 2003 wordt het startsein gegeven voor een drie jaar durende campagne tegen kinderarbeid. Met de slogan Stop kinderarbeid School de beste werkplaats zullen FNV, de Algemene Onderwijsbond, Hivos en de Landelijke India Werkgroep door middel van het organiseren van een groot aantal activiteiten, een breed publiek maar ook regeringen en internationale organisaties informeren en hen proberen te overtuigen dat armoede geen excuus is voor kinderarbeid .

De campagne is een internationaal samenwerkingsverband met Ierland en Duitsland, hiermee wordt voortgebouwd op een jarenlange traditie van betrokkenheid bij en kennis van kinderarbeid. Het centrale thema is de samenhang tussen formeel onderwijs en kinderarbeid. De Indiase MV Foundation is een inspiratiebron voor deze campagne. In een van de armere deelstaten van India, Andhra Pradesh, is de MV Foundation erin geslaagd om meer dan 150.000 kinderen naar school te krijgen. Ze zijn inmiddels zover in hun strijd dat in mei van dit jaar de regering met een wet komt die leerplicht combineert met een stevige aanpak van kinderarbeid.

TV-presentatrice Ivette Forster, is het gezicht van deze campagne en zij zal op 14 mei prominent aanwezig zijn. Een bijzondere gast op deze dag is Shanta Sinha van de MV Foundation.

Op 14 mei is een wervelend programma samengesteld. De ochtend is speciaal voor kinderen.

Zo zal er onder meer een voorproefje worden gegeven van een speciaal voor deze campagne gemaakte musical. De musical is mede tot stand gekomen met hulp van leden van de Algemene Onderwijsbond. Daarnaast zullen kinderen vragen stellen aan de staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Aardenne (gevraagd).

s Middags is er een expert-meeting (voertaal Engels), professor Kristofel Lieten, Nederlands eerste hoogleraar kinderarbeid, zal een co-referaat houden. Tevens zal Shanta Sinha samen met Kristoffel Lieten en de zaal discussiëren aan de hand van een aantal stellingen.

Vanaf 14 mei is de website van deze campagne online: www.schooldebestewerkplaats.org

Het programma van de dag alsmede een aanmeldingsformulier zijn kunt u opvragen via e-mail: iz@vc.fnv.nl of telefoon: 020 - 5 816 487, Marion van Doorm. Het aanmeldingsformulier en het programma kunt u ook in de bijlages vinden.