Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Stichting Fonds MKZ - AI en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Noodfonds vogelpest van start


14 mei 2003 -
Bedrijven die als gevolg van de maatregelen tegen vogelpest tijdelijk hun bedrijfsvoering niet op eigen financiële kracht kunnen voortzetten, komen onder voorwaarden in aanmerking voor financiële steun uit een noodfonds. Dit kunnen ondernemingen in de pluimveesector zijn alsmede alle andere ondernemingen. Vanaf donderdag 15 mei kunnen aanvragen voor een bijdrage worden ingediend. Dit fonds is een voortzetting van het noodfonds dat in 2001 ten tijde van de MKZ-crisis door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij is opgericht.

Om aanmerking te komen voor een uitkering uit het fonds moeten bedrijven aantonen dat ze in hun voortbestaan bedreigd worden als rechtstreeks gevolg van de vogelpest. Het moet dus gaan om bedrijven die in de kern gezond zijn en die dankzij de financiële ondersteuning een doorstart kunnen maken. Het noodfonds is niet bedoeld om algemene compensatie te geven voor omzet- en inkomensverlies als gevolg van de vogelpestcrisis tenzij deze verliezen leiden tot een dreigend faillissement.

De financiële steun wordt verleend in de vorm van een rentesubsidie tot een bedrag van maximaal 100.000 euro. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 31 december 2003. Naast de bijdrage van 3 miljoen euro van de rijksoverheid, kunnen ook derden, bijvoorbeeld andere overheden, een bijdrage in het fonds storten die vervolgens door het kabinet wordt verdubbeld.

Dat er behoefte bestaat aan een dergelijk fonds bewijst de gang van zaken bij het eerdere fonds voor bedrijven die in 2001 door mond- en klauwzeer in problemen raakten. In totaal hebben toen 377 bedrijven een aanvraag ingediend. Daarvan zijn er 132 toegewezen, met een gemiddeld bedrag van bijna 37.000 euro per bedrijf. Het ging hierbij om 82 bedrijven uit de agrarische sector en 50 uit andere sectoren zoals horeca, transport en detailhandel. De afwijzingen betreffen voornamelijk bedrijven waarbij geen sprake was van een continuïteitsprobleem of waarvan de aanvraag onvolledig was. 'We hebben dus voor 132 bedrijven een dreigend faillissement afgewend', aldus prof. dr. L.J.C.M. Le Blanc, voorzitter van de stichting die het fonds beheert. 'Het toont aan dat een groot aantal ondernemingen is gered en daardoor ook de nodige arbeidsplaatsen'.

Het bestuur van de Stichting Fonds MKZ - AI beslist over de toekenningen. LASER, een agentschap van het ministerie van LNV, is belast met de uitvoering. Aanvraagformulieren voor het fonds zijn te krijgen via Het LNV Loket, tel. 0800 2233322, www.minlnv.nl/loket.

Bijdragen van derden in het noodfonds kunnen worden gestort op bankrekening 22 62 68 632 t.n.v. Stichting Fonds MKZ - AI te Rotterdam.