FNV

Nieuwe Bijstandswet tast nu al hoogte uitkering aan

De uitgeklede nieuwe bijstandswet, die het kabinet op 1 januari wil invoeren, zet de bijstandsuitkeringen nu al onder druk. Gemeenten korten minima vaker dan voorheen op de centraal bepaalde basisnorm, terwijl mensen met bijzondere kosten voor levensonderhoud minder snel een toeslag krijgen.

Dat blijkt uit het FNV-rapport 'Gemeente, Wees Minimaal Sociaal', waarvan de vakcentrale vanochtend in Tilburg de resultaten presenteerde. In de rapportage van dit jaar onderzocht de vakcentrale de kwaliteit van het minimabeleid in 225 van de 489 Nederlandse gemeenten.

FNV-bestuurder Agnes Jongerius maakte bekend dat in vergelijking met eerdere jaren gemeenten vaker korten op de hoogte van de bijstandsuitkering. Zo ziet slechts een kwart van de gemeenten af van een korting op de basisnorm voor echtparen. In 2000 gold dit nog voor vier op de tien gemeenten. Verder krijgen schoolverlaters in 60 procent van de gemeenten te maken met verlagingen, tegen 17 procent twee jaar geleden. Een toeslag voor medebewoners is een uitzondering: 4 procent tegen 13 procent in 2000.

Jongerius uitte vanochtend felle kritiek op de Wet Werk en Bijstand die van het demissionaire kabinet de huidige Bijstandswet per 1 januari 2004 moet vervangen. In het nieuwe regiem zijn gemeenten voor 100 procent financieel verantwoordelijk voor het bijstandsbudget. Nu draagt het Rijk nog voor driekwart het financiële risico. Dat is al minder dan twee jaar geleden toen 'Den Haag' voor 85 procent aansprakelijk was. Bovendien wordt er nog eens 5 procent gekort op het budget.

'Het laat zich raden waartoe het grotere risico zal leiden. Bijstandsgerechtigden worden de sluitpost op de gemeentebegroting. Tegenslag in het gemeentelijke huishoudboekje, heeft mogelijk direct gevolg voor de hoogte van de uitkering. De nieuwe wet is een gedrocht die van de bijstand een vangnet met gaten maakt. De armoede zal toenemen,' aldus Jongerius.

Dat laatste treft volgens de vakcentrale in het bijzonder gezinnen met kinderen. Zij krijgen nu dankzij de categoriale bijstand 'automatisch' extra inkomenssteun. Volgens de FNV is dat zelfs vaker dan voorheen het geval: 4 op de 5 gemeenten. In Wet Werk en Bijstand wordt de automatische steun verboden waardoor elke aanvraag individueel door ambtenaren beoordeeld moet worden. 'Meer armoede en meer bureaucratie,' concludeert Jongerius. Zij kondigde aan dat zij samen met andere vakcentrales, de gemeenten en levensbeschouwelijke organisaties, het verzet tegen de Wet Werk en Bijstand verder zal opvoeren.

Meer informatie: FNV Voorlichting, Richard Gielen: 020 5816 555/ 06 53 412533

14 mei 03 10:03