Gemeente Amersfoort

Alternatieve routes voor gebruikers Stadsring onder de loep

datum: 12 mei 2003

Eind april is het werk aan de Stadsring van start gegaan; de piek in wegwerkzaamheden onder de noemer 'Amersfoort timmert aan de weg' bereikt daarmee zijn hoogtepunt. Hoewel de overlast op de Stadsring zelf beperkt is - er blijven twee rijstroken beschikbaar voor autoverkeer - kan verdere vertraging voorkomen worden door weggebruikers alternatieve routes aan te bieden.

· Stadsring als doorgaande route
automobilisten die normaliter via de Stadsring de stad uitrijden (richting Leusden of Soest) kunnen deze periode veel beter gebruik maken van de route Maatweg / Ringweg Koppel / Ringweg Kruiskamp / Hogeweg. In kilometers wellicht iets om, in reistijd iets korter. · Stadsring als entree naar de binnenstad
De binnenstad is op vele manieren bereikbaar. De Stadsring is voor de hand liggend (omdat veel parkeergarages direct aan de Stadsring gevestigd zijn) maar winkels en parkeergarages zijn ook goed bereikbaar via de Ringweg aan de noordzijde van het centrum. Vanaf de Ringweg kan de automobilist kiezen voor een entree via de Liendertseweg, van Randwijcklaan of de Columbusweg.

Intensiteit overlast
Onder de noemer Amersfoort timmert aan de weg gaan in 2003 en 2004 een aantal belangrijke toegangswegen op de schop. In twee jaar tijd wordt een flink aantal wegen opgeknapt en opnieuw ingericht. De gemeente kiest bewust voor het tegelijkertijd uitvoeren van diverse werken in korte tijd. Uiteraard ook ingegeven door het feit dat het lastig is de werken over meer jaren uit te smeren. De reden daarvoor is niet eenduidig: ieder individueel werk kent zijn eigen problematiek of urgentie.
Het Nederberggebied bijvoorbeeld wordt voor een groot deel gefinancierd uit subsidies van het Rijk. Voorwaarde voor het verkrijgen van deze subsidies is wel dat de werken in dit gebied in 2004 gereed moeten zijn.
De Amsterdamseweg (start 12 mei 2003) bijvoorbeeld is hard toe aan groot onderhoud; uitstel van het werk is niet langer verantwoord. Het riool verkeert in slechte staat en moet op korte termijn vervangen worden. Bovendien sluiten deze werkzaamheden aan op de vervanging en uitbreiding van de riolering in Isselt in 2004 en 2005. Omdat ook de Stadsring - wegens een langdurig inspraaktraject pas sinds eind april in uitvoering - op dit moment slechts twee rijstroken beschikbaar heeft, ligt het voor de hand het werk aan de Amsterdamseweg daarop te laten aansluiten. De overlast wordt daardoor niet minder; de periode wordt wel korter. En de stad blijft bereikbaar. Voor opbrekingen, omleidingen en de actuele stand van zaken in de stad, zie www.amersfoort.nl.