Gemeente Amersfoort

Gemeente peilt de mening van haar inwoners

datum: 13 mei 2003

In de komende weken krijgen weer 4000 Amersfoorters een enquête van de gemeente in de
bus. Deze Stadspeiling, die elk jaar wordt gehouden, gaat over verschillende onderwerpen
die te maken hebben met de gemeente.
De Stadspeiling geeft bestuurders en medewerkers van de gemeente een goed beeld van wat er leeft in de stad. Met deze kennis kan beleid beter worden onderbouwd, kunnen verbeteringen in de dienstverlening worden aangebracht en plannen worden gemaakt voor de toekomst.

Leefbaarheid en veiligheid
Gebundeld in thema's komen verschillende onderwerpen aan de orde. Zo worden er vragen gesteld naar de leefbaarheid en veiligheid in de eigen wijk en komen onderwerpen als wonen en vrijwilligerswerk aan bod.
De gemeente wil ook graag weten hoe er gedacht wordt over de winkelvoorzieningen, het groenonderhoud, de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid. Ook wordt er gevraagd naar de beleving van Amersfoort als stad. Wat vindt men goed en slecht aan Amersfoort en waar zou het gemeentebestuur vooral aan moeten werken? Bij het thema lokale media gaat het om de vraag hoe men zich laat informeren over het lokale nieuws en wat men vindt van deze informatievoorziening.
Een aantal onderwerpen komt elke twee of drie jaar terug. Dit maakt het de onderzoekers mogelijk om ook ontwikkelingen te beschrijven.

Stadspeiling nu ook in Leusden en Woudenberg
Voor het eerst wordt dit jaar de enquête ook in Leusden en Woudenberg gehouden. De afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amersfoort ondersteunt deze gemeenten bij de opzet en uitvoering van het onderzoek, dat zich in deze gemeenten beperkt tot het thema leefbaarheid en veiligheid. De resultaten vormen een belangrijke aanvulling op de gegevens van de politie en zullen onder andere worden gebruikt bij het maken van een veiligheidsplan.

Thuis opgehaald
De enquêtes worden met de post verstuurd en persoonlijk bij de mensen thuis weer opgehaald. Dit 'veldwerk' loopt van 12 mei tot 20 juni. De eerste resultaten van het onderzoek worden eind september verwacht. Vanzelfsprekend worden alle gegevens vertrouwelijk behandeld en uitsluitend voor dit onderzoek gebruikt. Deelnemers krijgen een verkorte versie van de uitkomsten in een boekje thuis gestuurd.