Gemeente Den Helder

13-05-2003
Meerdere fraudes met uitkeringen

Een 26-jarige man uit Den Helder heeft in de periode van februari 2001 tot en met april 2003 fraude gepleegd met zijn uitkering. De man had bij de sociale dienst niet doorgeven dat hij gewerkt had, terwijl hij een uitkering kreeg. In totaal is er bruto 6.589 euro te veel aan bijstand verstrekt. De uitkering van de man is direct beëindigd. Tegen de man is twee maal eerder proces-verbaal opgemaakt.

Een 46-jarige man uit Den Helder heeft in diverse perioden in het tijdvak januari 2002 tot en met november 2002 fraude gepleegd met zijn uitkering. Ook deze man had bij de sociale dienst niet doorgegeven dat hij gewerkt had, terwijl hij een uitkering kreeg. In totaal ontving hij bruto 3.482 te veel aan bijstand.
Beide fraudegevallen kwamen aan het licht na ontvangst van een signaal van het inlichtingenbureau en de vergelijking met de uitkeringsadministratie van de sociale dienst.

De derde fraude gaat om een 28-jarige man uit Den Helder die in de periode september 1999 tot en met januari 2000 fraude heeft gepleegd. De man had inkomsten uit een WW-uitkering naast zijn bijstandsuitkering. De fraude kwam aan het licht na ontvangst van de loonopgave van de belastingdienst en de vergelijking met de uitkeringsadministratie van de sociale dienst. Bij controle bleek deze man reeds eerder gefraudeerd te hebben. In totaal is er 3.569 euro te veel aan bijstand versterkt.

De te veel verstrekte bedragen worden door de dienst Welzijn bruto teruggevorderd. De sociale recherche heeft van alle drie fraude gevallen proces-verbaal opgemaakt.
« terug