Zeehondencreche Pieterburen

Dierenbescherming en Zeehondencrèche bieden petitie aan

Dinsdagmiddag. Den Haag. Omstanders en bezoekers kijken nieuwsgierig toe, als dierenambulances en auto's van de Zeehondencrèche stilhouden voor het gebouw van de Tweede Kamer. De pers groept samen als daaruit kleine, huilende zeehondjes tevoorschijn komen, die een enorme vracht
- meer dan tienduizend ingevulde gele kaarten - in een bundel visnetten naar binnen zeult.

De vier huilertjes rusten uit in de speciaal voor transport van zeezoogdieren ingerichte dierenambulance van EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeehonden) medewerker Theo de Wijs. Treurige huilers brengen ruim tienduizend handtekeningen binnen.

Binnen wacht een delegatie van twee vaste kamercommissies (van LNV en VWS) het Pieterbuurse gezelschap op. De Kamerleden Bas van der Vlies (SGP en plaatsvervangend voorzitter van de Vaste Kamercommissie van LNV) en Erica Terpstra (VVD en voorzitter van de Vaste Kamercommissie van VWS) staan klaar om van Lenie 't Hart een petitie in ontvangst te nemen, die zij aanbiedt namens de Dierenbescherming en de Zeehondencrèche.

Lenie `t Hart leest aan Erica Terpstra, Bas van der Vlies en een groot aantal kennelijk geïnteresseerde kamerleden de petitie voor.

In haar toespraak benadrukt Lenie het unieke feit, dat de Dierenbescherming en de Zeehondencrèche de handen ineen hebben geslagen om een vuist te maken tegen de door ambtenaren voorgestelde regelgeving, vastgelegd in een zgn. Leidraad, die niet alleen slecht is voor de zeehonden in de Waddenzee, maar zelfs indruist tegen de Nederlandse wet. Daarom biedt zij een Alternatieve Leidraad aan, die is samengesteld door de Dierenbescherming in overleg met de Zeehondencrèche.

Bas de Vries, en alle overige aanwezige kamerleden, zegden toe de gepresenteerde problematiek uiterst zorgvuldig te bestuderen. In ieder geval is duidelijk geworden, dat geen van de kamerleden het op zijn geweten wil hebben dat door zijn / haar beslissing een hulpbehoevende zeehond een eindeloos lange lijdensweg tegemoet moet zien.