NOC*NSF


Ondersteuning sportbonden en -verenigingen door Stichting Sport & Zaken

Op dinsdag 13 mei wordt om 16:30 uur tijdens 'Sportpoort' in Nieuwspoort in Den Haag de oprichting van de Stichting Sport & Zaken aangekondigd en wordt tevens het bijbehorende logo onthuld.

Sport & Zaken is een initiatief vanuit het bedrijfsleven en heeft als doel sportbonden en sportverenigingen te ondersteunen middels het beantwoorden van hun specifieke ondersteuningsvragen. Hiermee wil het Nederlandse bedrijfsleven een bijdrage leveren aan Nederland Sportland.

Het bedrijfsleven wordt door deze stichting gevraagd bepaalde expertise, zoals bijvoorbeeld financiële strategische of juridische kennis, zonder kosten ter beschikking te stellen om zo de kwaliteit van bestuur en organisatie van bonden en verenigingen in Nederland te versterken. Deze werkwijze wordt sinds enkele jaren in de culturele sector met succes gehanteerd door de Stichting Kunst & Zaken en is daarmee een beproefd concept.

Sport & Zaken legt vragen uit de sportwereld ter oplossing voor aan experts uit het bedrijfsleven, begeleidt de match, monitort de invulling en evalueert het resultaat. Ook maakt Sport & Zaken de verkregen resultaten en de gehanteerde methoden via een kennisbank voor andere bonden en verenigingen beschikbaar.

VNO-NCW en Boer & Croon zijn de initiatiefnemers van Sport en Zaken. Samen met sportkoepel NOC*NSF en de ING Group vormen zij de 'founding fathers' van deze stichting. Het project wordt financieel ondersteund door het ministerie van VWS. Deze unieke samenwerking tussen de overheid, de sport en het bedrijfsleven vormt een stevige basis om de doelstellingen van de Stichting Sport & Zaken te verwezenlijken.

Op dit moment wordt reeds van start gegaan met enkele pilot-projecten bij drie sportbonden. In een later stadium worden ook op verenigingsniveau dergelijke pilots gelanceerd.

(13 mei 2003)