Fontys



woensdag 14 mei 2003

Fontys PABO viert 100-jarig bestaan
In maart was het 100 jaar geleden, dat er een erkende opleiding voor leerkrachten in het basisonderwijs kon worden gestart in Veghel. Deze opleiding bestaat nog steeds en is tegenwoordig een zelfstandig onderdeel van Fontys PABO Eindhoven. In de maand mei vindt een aantal activiteiten plaats om dit jubileum te vieren. De locatie voor die activiteiten is het pabo-gebouw aan de Deken Miertstraat in Veghel.

De zusters Franciscanessen begonnen in 1874 in Veghel met een normaalschool. Deze werd op 1 maart 1903 officieel erkend als kweekschool, omdat op die datum de benoeming van Chr. J. Vissers als directeur officieel werd. Aanvankelijk begon de school met een veertigtal leerlingen, verspreid over vier leerjaren, die les kregen van acht leraren. Doordat dit aantal snel toenam werd het oude ziekenhuis aan de Nieuwstraat - nu Deken van Miertstraat - geschikt gemaakt als schoolgebouw. De huidige pabo bevindt zich nog altijd op bijna diezelfde locatie.

Symposium
Onder het thema `Een nieuwe leraar, een andere opleiding' wordt op woensdagmiddag 21 mei een symposium georganiseerd voor vertegenwoordigers van het werkveld. Er wordt een inhoudelijk programma aangeboden in de vorm van workshops verzorgd door oud-studenten en docenten. Jozef Kok, Lector bij Fontys Hogescholen, zal het thema inleiden, terwijl oud-student en conferencier Bart Stultiens zorgdraagt voor een feestelijke afsluiting. De workshops en het symposium zullen plaatsvinden in het gebouw aan de Deken van Miertstraat.

Terug in de tijd
Een week eerder, op 14 mei, worden voor de studenten allerlei activiteiten oude stijl georganiseerd. Het programma gebruikt 100 jaar geschiedenis van de pabo als uitgangspunt en alle studenten wordt dan ook gevraagd in kleding van die begintijd aanwezig te zijn. 's Avonds staat een reünie op het programma, waarvoor afgestudeerde studenten van de afgelopen 10 jaar zijn uitgenodigd. Op 23 mei is er ter afsluiting een besloten bijeenkomst voor docenten en oud-docenten, die onder meer herinneringen kunnen ophalen door het bekijken van een expositie over 100 jaar pabo in Veghel.