Partij van de Arbeid

Den
Haag, 14 mei 2003

Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken


1.
Bent u op de hoogte van de recente aanval (4 april) op een wapendepot in Wamena (centrale hoogland, West Papua), waarna een militaire operatie is gestart om de overvallers op te sporen?


2.
Hoe beoordeelt u deze en andere acties (de moord op Theys Eluay in 2001 en de moord op Freeportonderwijzers in 2002), waarbij het Indonesische leger mogelijk betrokken is geweest en waarbij niet alleen naar separatisten wordt gezocht, maar ook burgerbevolking wordt geïntimideerd, gemarteld en soms zelfs gedood?


3.
Wat is uw mening over het decreet van President Megawati, dat Papua dient te worden opgedeeld in drie kleinere provincies , dit ondanks eerdere afspraken over de autonomiewet van 2001? Hoe verhoudt deze gang van zaken zich met internationale verdragen en afspraken en op welke wijze kunt u deze ontwikkeling in internationaal verband aan de orde stellen?


4.
Bent u het eens met het oordeel van de ICG dat dit decreet de spanningen in Papua verder doet oplopen en dat ook de beperkte straffen die de daders van de moord op Theys Eluay hebben gekregen, bijdragen aan verdere spanningen? Bent u bereid deze punten bij de Indonesische regering aan de orde te stellen?


5
Bent u bereid bij de Indonesische regering aan te dringen, al dan niet in samenwerking met de EU of andere internationale fora, op het stoppen van de intimidaties en mensenrechtenschendingen die met name de burgerbevolking in Papua treffen?