Gemeente Utrecht

PREVENTIEF FOUILLEREN OP AMSTERDAMSESTRAATWEG E.O.

Burgemeester Brouwer-Korf heeft de Amsterdamsestraatweg en omgeving aangewezen als een gebied waar preventief gefouilleerd kan worden. Het is de eerste maal dat in Utrecht een dergelijk gebied wordt aangewezen. De aanwijzing duurt van 15 mei tot 15 augustus 2003. In deze periode kunnen er op last van de Officier van Justitie controle-acties op wapens plaatsvinden. De acties worden uitgevoerd door de politie. Ze worden niet van tevoren bekend gemaakt. Wel zijn de omwonenden, door middel van een officiële mededeling in het weekblad Ons Utrecht, geïnformeerd over de gebiedsaanwijzing.

In principe kan de politie tijdens de acties iedereen aanhouden om gefouilleerd te worden. De politie controleert a-selectief dus zonder onderscheid des persoons.

De burgemeester heeft de Amsterdamsestraatweg e.o. aangewezen omdat uit cijfers van de politie blijkt dat zich daar meer dan in de rest van de stad incidenten met wapens hebben voorgedaan. In de periode van 1 januari 2001 tot en met 31 maart 2003 hebben in dit gebied 347 incidenten plaatsgevonden met wapens.

Het gebied dat door de burgemeester is aangewezen wordt begrensd door de Sint Josephlaan, Marnixlaan, Royaards van den Hamkade, Laan van Engelswier, Nieuwe Pijlsweerdstraat, Kerkweg, Kruisweg, Herenweg, Singelstraat, Weerdsingel WZ, Daalsetunnel en de spoorlijn Utrecht-Amsterdam.

De politie zal tijdens acties een voorlichtingsfolder over preventief fouilleren uitdelen.

Het doel van preventief fouilleren is het aantal wapens en de incidenten met wapens te verminderen. Ook de preventieve werking die ervan uitgaat draagt daaraan bij. Het is een van de instrumenten die justitie, politie en gemeente toepassen in hun gezamenlijke bestrijding van wapenbezit en wapengebruik. Met name wapens, zo blijkt uit onderzoek, geven mensen een onveilig gevoel.

De gemeenteraad heeft op 6 februari 2003 ingestemd met de wijziging van de Plaatselijke Verordening, die preventief fouilleren mogelijk maakt.

Noot voor de media
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Mechelien van Gaalen, Bestuurscommunicatie, tel. (030) 286 14 09.

Utrecht, 14 mei 2003