CDA

CDA
13-05-03
Oomen: Europese Unie te laks met SARS-crisis
De Europese Unie is veel te laks met reageren op de SARS-crisis. Op de Raadsvergadering van 6 mei heeft de Raad van Ministers weinig doortastend gereageerd. Dit zegt CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten tijdens het spoeddebat in het Europees Parlement vandaag over de SARS.

Tijdens het debat pleitte Ria Oomen-Ruijten ervoor om via het Zesde Kaderprogramma onderzoeksmiddelen vrij te maken voor onderzoek naar de oorzaak, de overdracht ervan en vaccins voor de gevreesde ziekte. Oomen-Ruijten:"Het eerste geval is al gemeld in Finland. SARS is niet iets waarvan we zeker weten dat het beperkt zal blijven tot verafgelegen streken als Canada en China. De wereld is teveel een dorp geworden, er is teveel verkeer tussen de continenten om te denken dat dit soort besmettelijke ziekten beperkt blijft tot enkele landen. Daarom vind ik dat ook de EU haar verantwoordelijkheid moet nemen in het zoeken naar een oplossing. Op dit moment nemen verschillende lidstaten verschillende maatregelen. Gezien de open grenzen binnen de EU lijkt mij dit niet de beste aanpak. Ik roep de Raad op om in de eerstvolgende vergadering van 2 juni hierover echte besluiten te nemen."

Oomen-Ruijten vindt dat er niet alleen geld moet worden vrijgemaakt, maar ook dat een coördinatiepunt moet worden ingesteld: "SARS is nu het eerste voorbeeld. Maar wie zegt dat dit een eenmalig iets zal zijn. Ik denk dat het goed is om nu al strukturen op te zetten voor toekomstige eventualiteiten."

Meer bijzonderheden:

Ria Oomen-Ruijten. tel. + 32 475 475838