Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


PPO Bloembollen test "Automaatje" op locatie De Noord

PPO Bloembollen gaat dit jaar in samenwerking met Thoma B.V. het "Automaatje" testen op PPO locatie De Noord. Onderzocht wordt welke toepassingsmogelijkheden er zijn voor dit autonome (onbemande) voertuig in de bollenteelt. In ieder geval zal er getest worden of met het Automaatje gekopt en nagekopt kan worden in tulp en lelie en of er geschoffeld kan worden in dahlia's.

Het Automaatje is een autonoom voertuigje ontwikkeld door Thoma B.V. en IMAG.
Automaatje
Het automaatje wordt eerst ingeregeld,
daarna kan het onbemand werken.
Het is in staat zelfstandig bewerkingen in het gewas te verrichten, aangestuurd door GPS en een ondersteunende zender in het veld. Het Automaatje kan tot op één cm nauwkeurig zijn werkzaamheden uitvoeren. Hierdoor worden eenvoudige en routinematige werkzaamheden die doorgaans veel tijd vragen, economisch rendabeler.

Dit jaar zal op PPO De Noord het Automaatje in ieder geval getest worden op het koppen en nakoppen in tulp, het koppen en nakoppen in lelie en het schoffelen in dahlia. Daarnaast zal er een inventarisatie gemaakt worden van werkzaamheden die door het Automaatje nu en in de toekomst kunnen worden uitgevoerd. Te denken valt aan bijvoorbeeld precisie-bespuitingen of het aanrijden van paden.

Aan het eind van het seizoen volgt een economisch evaluatie waarin wordt gekeken naar effectiviteit van de bewerkingen. Daarbij wordt gekeken naar multifunctionaliteit, inzetbaarheid, rendabiliteit, duurzaamheid en arbeidsproductiviteit.