Gemeente Ede

nummer 117 / Ede, 13 mei 2003

Meer aandacht voor volksgezondheid

De gemeente Ede gaat in 2003/2004 extra aandacht besteden aan de jeugdgezondheidszorg, de eerstelijnsvoorzieningen (huisartsen/tandartsenzorg), openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ), facetbeleid en preventieve taken.

Elke gemeente in Nederland moet zich vanaf dit jaar nog nadrukkelijker bezig houden met volksgezondheid. Samen met de GGD en de gemeenten Barneveld, Renswoude, Scherpenzeel en Wageningen heeft de gemeente Ede in 2002 de ontwerpnota lokaal gezondheidsbeleid regio West-Veluwe/Vallei uitgebracht. In die nota geven de 4 gemeenten op hoofdlijnen aan wat er gedaan kan worden om de volksgezondheid te versterken.

Omdat het terrein van de volksgezondheid breed is, is voor 2003/2004 een overzicht gemaakt van onderdelen die in die jaren versterkte aandacht krijgen. In het activiteitenplan 2003/2004 lokaal gezondheidsbeleid worden bovengenoemde vijf beleidsonderdelen als speerpunten genoemd.

Het (dreigend) tekort aan huisartsen is een belangrijke aandachtpunt voor het college van burgemeester en wethouders van Ede. Landelijke, maar ook plaatselijk, dreigt er een tekort aan huisartsen. Ede probeert samen met de zorgaanbieders oplossingen te zoeken voor dit probleem. Volgende week krijgt het college een notitie aangeboden waarin nader op dit probleem wordt ingegaan.