Gemeente Bolsward


SCHAATSVETERANEN ALSNOG BELOOND

In de strenge winter van 1962-1963 leverde een drietal Bolswarders aansprekende prestaties tijdens schaatswedstrijden. Dat was ook de toenmalige burgemeester mr. J.A. Geukers opgevallen, want deze zegde bij brief toe dat de drie heren "binnenkort" zouden worden ontvangen ten stadhuize, om aldaar een boekwerk overhandigd te krijgen.

Veertig jaar na dato herinnerde de heer Willem Visser, een van de drie, ons eraan dat deze belofte nog niet was ingelost. Veertig jaar later, dat leek hem wel een geschikt moment om het boekwerk in ontvangst te nemen.
Ons dus ook.

Burgemeester Koopmans ontving de drie heren, met familieleden, dinsdagavond 13 mei op zijn kamer.
Zij kregen alsnog een boekwerk, De Kâlde Erfenis van Hiele Speerstra, overhandigd voor hun prestaties.
Daarnaast ontvingen zij een boekwerkje over het Bolswarder stadhuis, "als rente over 40 jaar..." en een herinneringsmedaille waarin de naam, de prestatie en het jaar 1963 staan gegraveerd. De dames ontvingen een bloemetje uit handen van de burgemeester.

De betreffende heren zijn Willem Visser, thans woonachtig te Sneek, die derde werd tijdens de 11-merenschaatswedstrijd, Jan Kooistra, nu wonende te Hichtum, die de barre Elfstedentocht van dat jaar als 53e eindigde en Hans de Groot, die in die winter Fries jeugdkampioen op de schaats werd.