Gemeente Dordrecht


---

Stadsjaarverslag 2002

Vincent Brinkhof
Burgemeester en wethouders zijn tevreden over de resultaten van 2002. Deze resultaten staan vermeld in het Stadsjaarverslag 2002. Het jaarverslag kijkt terug op de plannen van de gemeente voor de stad. Via dit jaarverslag legt de gemeente verantwoording af aan de raad.

Waardering door burgers
Het Stadsjaarverslag opent met de waardering die de burgers geven aan de gemeentelijke projecten. Deze projecten zijn:
* Scheffersplein
De omvorming van het Scheffersplein tot terrassenplein scoorde het hoogst met een bekendheid van 96% en een cijfer van 7,3.
* Atletiekaccomodatie Reeweg
De nieuwe atletiekaccomodatie aan de Reeweg is bekend bij 79% van de burgers en haalt een cijfer van 6,9.

* Kleine Spuistraat
De nieuwbouw aan de Kleine Spuistraat, panden die zijn gerestaureerd met behoud van historische uitstraling, is bekend bij 53% en krijgt het cijfer 6,6.

* Sinterklaashuis
Het Sinterklaashuis volgt met een bekendheid van 85% en een cijfer van 5,8.

* Evenementen
De afgelopen zomer vonden evementen plaats op het Scheffersplein en het Statenplein, bekend bij 85% van burgers en gewaardeerd met een 5,8.

Stadsprogramma's
In het stadsjaarverslag staan de stadsprogramma's vermeld en de daarbij behaalde resulaten. Deze stadsprogramma's zijn onder meer:
* Stadsprogramma Bestuurlijke Vernieuwing Burgers kunnen via het e-loket documenten en vergunningen aanvragen. Deze mogelijkheid vergroot de dienstverlening.
* Stadsprogramma leefbare wijken
De wijkgerichte wijze van werken is ingevoerd.
* Stadsprogramma Leerpark
De gemeente heeft met bedrijfsleven en scholen een intentieovereenkomst gesloten om gezamenlijk het Leerpark te gaan realiseren. Het Leerpark wil de samenwerking tussen deze partijen versterken en de kwaliteit van onderwijs vergroten.
* Stadsprogramma Veiligheid
Het cameratoezicht op het Stationsplein, de actualisering van het gemeentelijk rampenplan en de vaststelling va het brandweerbeleidsplan en de veiligheidsmonitor.
* Economie en Werk
Voor economie en werk is het belangrijkste resultaat de toename van het aantal bezoekers aan de binnenstad en de ontwikkeling van het plan `Shipping Valley'.

Financieel resultaat
Het Stadsjaarverslag sluit af met een voordelig rekeningsresultaat EUR 16,2 miljoen. Dit is het gevolg van financiële meevallers :de gemeente ontving van de rijksoverheid en meevallers op het gebied van de inkomsten. Het bedrag wordt gereserveerd voor 2003.

Eigen bedrijfsvoering
Bij de gemeente nam het aantal personeelsleden toe maar dit bleef binnen de begroting voor het jaar 2002. Het ziekteverzuim is afgenomen van 9,3% naar 8,4%. De effecten van de maatregelen, die in 2002 zijn genomen, zullen in 2003 beter waarneembaar zijn. De inhuur van externe adviseurs is net zoveel toegenomen als de omzet.

Onderzoek en lessen
Het college wil graag leren van het Stadsjaarverslag en de lessen meenemen in de Kadernota, het financiële kader voor 2004. Meten en onderzoeken is nodig om vast te stellen of de plannen van de gemeente werken. Daarnaast wil het college zelf starten met het collegeonderzoeksprogramma (COP) om de plannen te onderzoeken op doelmatigheid en doeltreffendheid. Onderwerpen die onderzocht gaan worden zijn: de inhuur van externen, de vergunningverlening, de organisatiecultuur, toezicht en handhaving en de naleving van de aanbestedingsprocedures.