Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Terrorismebestrijding en vreemdelingenbeleid

Maud Bredero
070 370 6698

4310
14.05.03

Maatregelen ter preventie en bestrijding terrorisme in het licht van

Vreemdelingenbeleid

In een eerste reactie op het vandaag verschenen rapport van de ACVZ (Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken) inzake .terrorismebestrijding en vreemdelingenbeleid. heeft minister Nawijn voor Vreemdelingenzaken en Integratie aangegeven dat de regering heeft gekozen voor een omvangrijk rijksbreed .actieplan terrorismebestrijding en veiligheid.. Veiligheid staat hierin centraal.
Met dit actieplan is een bedrag van 200 miljoen euro gemoeid. Daarbij wordt een groot aantal maatregelen genomen. Op het terrein van het vreemdelingenbeleid zien die er als volgt uit:


* Er wordt gewerkt aan centraal vingerafdruksysteem ten behoeve van toegang, toelating of toezicht op zowel nationaal als Europees niveau. Daartoe wordt door Nederland geëxperimenteerd met controle waarbij gebruik wordt gemaakt van biometrische kenmerken bij visumverlening (in Accra en Peking);

* Het visumbeleid, dat bepaalt wie we toelaten op onze bodem, wordt in Europees verband geharmoniseerd;

* Nederlandse en Europese inlichtingendiensten zijn betrokken bij veiligheidsaspecten van het vreemdelingenbeleid. Binnenkort wordt een raamconvenant gesloten tussen de AIVD en de IND, waarin afspraken komen te staan over de informatie-uitwisseling, de wederzijdse ondersteuning in procedures en het opleiden van medewerkers.
* Bij de IND is een tweede unit opgericht die oorlogsmisdadigers en terroristen onder asielaanvragers opspoort;
* De unit mensensmokkel bij de politie wordt uitgebreid;
* De buitengrenscontroles en het Mobiel Toezicht Vreemdelingen worden verscherpt.

Het zeer breed opgezette ACVZ-rapport vergt grondige bestudering. Een uitgebreide
inhoudelijke reactie zal deze zomer naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

---

14 mei 03 11:40