De Unie


Securitas en PreNed: Principe-akkoord sociaal plan

14 mei 2003 - Na een aantal onderhandelingsrondes is op 28 april jl. een principe-akkoord bereikt voor een Sociaal Plan voor de leden werkzaam bij PreNed en Securitas. Het Sociaal Plan betreft de leden die werkzaam zijn voor PreNed Beveiliging BV, PreNed Receptiediensten BV en Securitas Nederland BV.

Waar gaat over
Zoals u wellicht weet is er een nieuwe aanbesteding van het COA-contract. Momenteel hebben alleen Securitas en PreNed dit contract. De kans is reëel dat de opdracht geheel of gedeeltelijk naar een ander beveiligingsbedrijf over gaat. Ook gaan er nog steeds asiel-zoekerscentra dicht en is er een discussie over de hoeveelheid beveiliging die het COA in wenst te zetten. Het Sociaal Plan moet voorzien in de opvang van de sociale gevolgen van het verlies aan werkgelegenheid als gevolg van sluiting van COA-locaties en het (mogelijk) wisselen van de opdracht naar andere beveiligingsbedrijven.

Wat staat er in het Sociaal Plan
In het Sociaal Plan is beschreven welke procedure-stappen moeten worden gezet om boven-talligen zoveel mogelijk in dienst te houden. Vervolgens is lang onderhandeld over de situatie dat dit niet lukt en uw baan verloren zou gaan. Daar hoort een schadeloosstelling bij, in enige vorm. Op 28 april is daarover overeenstemming bereikt, met een onderscheid naar medewerkers die jonger en ouder dan 57,5 jaar zijn.

Tenslotte is veel tijd besteed aan het precies bepalen van regels die uit moeten maken wie er boventallig wordt. Ook daar is overeenstemming over bereikt. Van cruciaal belang is natuurlijk uw diensttijd bij de werkgever, maar ook hebben we criteria vast kunnen leggen voor het zoeken naar een andere baan. Criteria zoals de maximale reistijd en reisduur. Ook is uitvoerig gesproken over de diverse functies bij PreNed en Securitas en hun onderlinge vergelijkbaar-heid. In samenspraak met het Centrum voor Werk & Inkomen is ook daarover overeen-stemming bereikt. Het totale pakket aan maatregelen acht De Unie alleszins te verdedigen.

Ledenraadpleging
Het principe-akkoord staat of valt met de instemming van leden. U krijgt volop de gelegenheid om uw stem uit te brengen. In de loop van volgende week zullen we uitvoerig berichten over de ledenraadpleging. In overleg met de andere bonden zullen we een aantal gezamenlijke ledenvergaderingen gaan beleggen om u zoveel mogelijk de gelegenheid te geven om met ons de teksten te bespreken. Deze teksten krijgt u uiteraard vooraf. Ook de collegas die niet op een COA-locatie werkzaam zijn. Ook voor hen zal het Sociaal Plan gaan gelden. Er zal een vergelijk moeten worden gemaakt tussen functies die uitwisselbaar zijn. Die zogenaamde uitwisselbaarheid geldt dus ook voor functies buiten het COA. Het idee dat uw baan veilig zou zijn omdat u op een ander object zit, is onjuist!

Meer informatie
Wilt u meer weten? Kom dan naar de ledenvergadering of stuur een e-mail naar ros-p@unie.nl of neem telefonisch contact op met uw regionaal bestuurder van De Unie.

Met vriendelijke groet, mede namens Rob Kluwen,

Peter Roos,
Bestuurder


* Intropagina Beveiligingsbranche

woensdag, 14 mei 2003