Gemeente Breda

Persberichten

14-05-2003

College verbetert proces woningbouw

In september 2002 heeft de Woontafel, het overlegplatform van organisaties die in de stad bij de woningbouw betrokken zijn, aan de gemeente haar mening gegeven over vertragingen bij de bouw van nieuwe woningen. Veel van de kritiekpunten richtten zich op de gemeente. Met name ging het over het ontbreken van heldere doelstellingen en stroperige procedures. Het college van burgemeester en wethouders heeft gisteren zijn reactie op het rapport van de Woontafel vastgesteld.

Het college deelt de zorg van de Woontafel, omdat vertraging van de woningbouw leidt tot extra druk op de woningmarkt. Dit bemoeilijkt ook de aanpak van de bestaande woningvoorraad, zoals in Heuvel en BredaNoordoost. Mede door het signaal van de Woontafel is Wonen daarom tot speerpunt van het gemeentelijk beleid gemaakt.

Woningbouw is een complexe opgave. Er zijn vele organisaties bij betrokken, niet alleen de gemeente. Er zijn veel verschillende belangen en er is een ingewikkelde wet- en regelgeving. Het is daarom van het grootste belang dat er goed wordt samengewerkt. De doelstellingen van het gemeentelijk beleid moeten daarom helder bepaald zijn. Het college is het eens met de conclusie van de Woontafel dat hierin verbetering mogelijk is, en wijst er op dat op dit punt inmiddels grote vooruitgang is geboekt door de verdere uitwerking van de nota Maatwerk Wonen. Dit proces wordt de komende maanden afgerond door de behandeling in de raad van de notas Perspectief wonen voor de doelstellingen en het Programma Wonen voor de uitvoering.

Daarnaast heeft de gemeente allerlei verbeteringen in de interne coördinatie tot stand gebracht, die leiden tot verkorting van de voorbereidingstijd van woningbouwprojecten.

Goede samenwerking tussen alle partijen (gemeente, corporaties en andere marktpartijen) en een zakelijke houding naar elkaar toe is essentieel bij het oplossen van knelpunten bij concrete bouwprojecten. Er moet duidelijkheid zijn over wat men wel of niet van elkaar mag verwachten. Op dit punt houdt de gemeente dan ook vast aan het in 2001 door de gemeenteraad vastgestelde grondbeleid. De corporaties worden niet zoals vroeger gesubsidieerd in een lage kavelprijs van sociale huurwoningen, maar het verschil tussen de marktprijs en de huidige, verlaagde prijs wordt gestort in een te vormen fonds Wonen. Hieruit worden bijdragen aan de corporaties voor hun prestaties verstrekt. Met de woningbouwcorporaties wordt intensief overleg gevoerd om deze herfst per corporatie tot een prestatieafspraak te komen. Het college verwacht met dit pakket aan maatregelen tot verbetering van het proces van woningbouw te komen.

Breda, 14 mei 2003