De Unie


Herinvoering sollicitatieplicht oudere werknemers

14 mei 2003 - Vanuit het land krijgen we diverse reacties op het plan van het demissionaire kabinet om de sollicitatieplicht voor werklozen van 57,5 jaar of ouder opnieuw in te voeren. Het betreft vooral verontruste reacties van leden die al werkloos zijn, danwel bij wie werkloosheid dreigt.

De invoering van de sollicitatieplicht voor oudere werklozen zal gekoppeld worden aan de invoering van de Wet Werkgeversbijdrage Werkloosheidslasten oudere werknemers. Het wetsvoorstel is op 1 mei 2003 ingediend en de planning is dat de wet op 1 januari 2004 in werking treedt, en daarmee ook de sollicitatieplicht voor werklozen van 57,5 jaar of ouder.

Vooralsnog zijn er reeds 4 groepen werklozen uitgezonderd van de sollicitatieplicht.

* Werklozen die op 1 mei 1999 57,5 jaar of ouder waren (geboren voor
1 november 1941) en waarvan de eerste werkloosheidsdag ligt voor de i.w.t. van de wet;

* werklozen die voor datum i.w.t. wet 57,5 of ouder zijn (geboren voor 1 juli 1946) en waarvan de eerste

* werkloosheidsdag gelegen is 1 jaar of meer voor de datum i.w.t. van de wet;

* Abw-, IOAW-, IOAZ-gerechtigden die op datum i.w.t. van de wet 57,5 jaar of ouder (geboren voor 1 juli 1946) waren en op deze datum al een uitkering ontvangen;

* Abw-, IOAW-, IOAZ-gerechtigden die nieuw instromen, doch wiens eerste werkloosheidsdag ligt op of voor de datum i.w.t. van de wet.

Vooralsnog gaat het derhalve om nieuwe gevallen. De maatregel is bedoeld om de relatief grote toestroom van oudere werknemers in de WW te verminderen. Men tracht dit te bereiken door enerzijds een financiële prikkel aan werkgeverszijde in te bouwen en anderzijds een prikkel aan werknemerszijde in te bouwen.

Men dient er rekening mee te houden dat het voor oudere werknemers, die aanspraak maken op de WW moeilijk is om aan een nieuwe baan te komen. Oudere werknemers die goed in de markt liggen en daardoor goed bemiddelbaar zijn, maken veelal gebruik van een vervroegde uittreding en maken vaak geen aanspraak op een WW-uitkering. Het probleem doet zich vooral voor bij moeilijk bemiddelbare werknemers, die gezien hun leeftijd duurder zijn dan jongere werknemers.

Thans zijn oudere werklozen al verplicht om zich bij het CWI in te schrijven ook al geldt er geen sollicitatieplicht. Het zou interessant zijn om te bezien in hoeverre de inschrijvingsplicht iets heeft opgeleverd.

De Unie stelt zich op het standpunt, dat deelname aan het arbeidsproces te prefereren is boven een afhankelijke uitkeringspositie. Dit geldt zowel voor jongere als oudere werknemers. Het uitoefenen van dwang om terug te keren in het arbeidsproces, zonder dat er een reële kans op terugkeer tegenover staat, acht De Unie verwerpelijk en dient daarom voorkomen te worden. Dit speelt eens te meer nu er sprake is van een verslechterend economische klimaat. Werkgevers zullen op een andere, meer constructieve manier met de positie van oudere werknemers om dienen te gaan.

Vooralsnog betreft het een wetsvoorstel van het demissionaire kabinet en nog geen wet. Tevens dienen we te bekijken wat de plannen in deze van het nieuwe kabinet zullen zijn.

Met vriendelijke groet,

Licisca Kruse
Afdeling Beleid & Advies

* Intropagina Sociale Verzekeringen

woensdag, 14 mei 2003