Provincie Noord-Brabant


Persbericht

Provincie inventariseert planten, ook op percelen

Westbrabantse natuur onder de loep

Vanaf half mei tot half september verzamelen medewerkers van de Provincie gegevens over planten die voorkomen in West-Brabant. Dit gebeurt vooral in agrarisch gebied, met name in bermen en langs sloten en dijken. Daartoe is het onvermijdelijk dat privé-terrein wordt betreden. Men zal zoveel mogelijk toestemming vooraf vragen aan de eigenaar maar rekent ook op medewerking.

Al meer dan vijftien jaar verzamelt de provincie gegevens over het voorkomen van broedvogels en planten. Deze gegevens worden gebruikt voor het maken en toetsen van plannen op het gebied van de ruimtelijke ordening. Gebieden waar deze gegevens niet meer actueel zijn worden opnieuw in kaart gebracht. Dit jaar gebeurt dat in een groot deel van West-Brabant. Het gaat om (delen) van de gemeenten Bergen op Zoom, Breda, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht. Medewerkers verwachten langs dijken en bermen planten aan te treffen als aardaker, knolboterbloem, gewone agrimonie en breedbladige wespenorchis.

Het is onvermijdelijk dat nu en dan ook private percelen worden betreden, bijvoorbeeld om langs de sloten te kunnen lopen. De Provincie vraagt landeigenaren en gebruikers in West-Brabant om hier hun medewerking aan te verlenen. De medewerkers zullen zich zoveel mogelijk vooraf melden. De eigenaren kunnen erop vertrouwen dat ze geen schade of hinder zullen ondervinden van het betreden van hun gronden. Om verspreiding van eventuele veeziekten te voorkomen worden bedrijfsgebouwen vermeden. Overigens werkt men feitelijk amper in toezichtsgebieden maar houdt de Provincie wel de ontwikkelingen nauwlettend in het oog.