SP

SP opent klachtenmeldpunt ruimingen

SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft op internet een meldpunt geopend voor klachten over de ruimingen bij pluimveehouders. De SP is overstelpt met faxen, e-mails en brieven waarin met name hobbydierhouders aangeven dat de ruimingen van hun dieren onnodig en dieronvriendelijk zijn. Van Velzen pleit namens haar partij al weken voor het stoppen met het ruimen van hobbydieren, die wat haar betreft gewoon ingeënt kunnen worden.

'Minister Veerman is te voorzichtig in zijn pogingen het Brusselse beleid gewijzigd te krijgen,' zegt van Velzen. 'Het wordt tijd dat de minister ander beleid in Brussel forceert, in plaats van af te wachten tot er een wijziging van beleid komt. Nederland moet ophouden het braafste jongetje van de klas te zijn. Hobbydieren moeten niet geruimd worden, maar ingeënt.'

Vorige week kreeg een vogelasiel in Someren toestemming om haar vogels in te enten. De SP is ontzettend blij voor dit asiel, maar wat voor dit geval geldt, moet ook voor andere dieren gelden. Het ruimen van hobbydieren is zinloos. Brussel staat inenten van dieren niet toe, omdat gevaccineerde dieren niet meer geëxporteerd kunnen worden. Het zure is dat mensen die als hobby dieren houden, hun dieren in de regel niet exporteren en handelsbelangen hier geen enkele rol spelen.

De SP eist van minister Veerman dat hij stopt met het ruimen van hobbydieren en een begin maakt met het inenten van deze dieren. Het meldpunt waar pluimveehouders hun klachten kwijt kunnen is te vinden op www.sp.nl/vogelpest.

Meer informatie: Krista van Velzen, 06 18 30 58 66

14 mei 03 12:32