DOKTERS VAN DE WERELD

Amsterdam, 14 mei

Dokters van de Wereld stopt medische activiteiten in Gaza-strook

De Israëlische autoriteiten hebben nieuwe beperkingen opgelegd op de toegang in de Gaza-strook waardoor de medische activiteiten van Dokters van de Wereld niet langer doorgang kunnen vinden. Deze beperkingen gelden voor alle internationale humanitaire organisaties.

Sinds afgelopen maandag is het verboden voor alle Palestijnen en buitenlanders om de Gaza-strook binnen te gaan of te verlaten. Op 9 mei hebben de Israëlische autoriteiten een flyer uitgereikt aan alle buitenlanders die de Gaza-strook binnen zijn gegaan, waarin staat dat de Israëlische regering niet verantwoordelijk is voor overlijden, verwondingen of materiële schade door militaire activiteiten in de Gaza-strook.

De afgelopen maanden is het aantal incidenten toegenomen waar het de teams van Dokters van de Wereld moeilijk werd gemaakt om toegang te krijgen in de Palestijnse gebieden. De projecten zoals training aan ambulance personeel en training aan traumatologen moesten hierdoor regelmatig worden uitgesteld. Deze beperkingen zijn onverenigbaar met het normaal functioneren van de humanitaire activiteiten.

Dokters van de Wereld ziet de nieuwe condities die zijn opgelegd door de Israëlische autoriteiten, als een overtreding van het Internationale Humanitaire Recht zoals vastgelegd in het verdrag van Genève en de aanvullende protocollen. De organisatie vraagt om bescherming van de medewerkers en onbeperkte toegang tot de burgerbevolking.