Socialistische Partij

12de congres

SP start klachtenmeldpunt ruimingen vogelpest: Niet ruimen, maar prikken!

14-05-2003 * Met deze leus heeft de SP ten tijde van de MKZ-crisis actie gevoerd tegen het ruimen van gezonde dieren. Na deze crisis was iedereen - de regering incluis - het eens: `dit mag nooit meer gebeuren. Maar niets lijkt minder waar. De volgende crisis dient zich aan en weer worden er massaal gezonde dieren geruimd. Omdat er `geen goed entingsmiddel zou zijn' en omdat `enten niet mag van Brussel'.

Krista van Velzen Het vogelasiel in Someren heeft `geluk'. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft de eigenaars alsnog toestemming gegeven om de vogels te laten vaccineren. Prachtig natuurlijk voor het vogelasiel, hoewel ze voor langere tijd aan zeer strenge regels zullen moeten voldoen. Maar waarom deze dieren wel en bijvoorbeeld de rest van de hobbydieren in Nederland niet?

De SP is van mening dat de hobbydieren niet geruimd moeten worden en via bloedtesten alleen die dieren te ruimen die besmet zijn. Dat kan, zeker gezien hobbydieren niet in een voedselcircuit belanden en er eenvoudig maatregelen getroffen kunnen worden waarbij vervoer verboden wordt.

Meerdere malen heeft SP-Kamerlid Krista van Velzen er bij de minister op aangedrongen om voor de hobbydieren een uitzondering te maken en ze, net als de dieren in dierentuinen, te laten inenten. Maar dat mag dus niet, van Brussel. Of beter, het mag wel, maar dan mag de Nederlandse pluimveesector niet meer exporteren. En weer is het de keuze tussen economische belangen en de belangen van dieren.

De minister legde in zijn laatste brief (zie hier)uit waar de dierentuin aan moet voldoen om zijn dieren in te kunnen laten enten en in ieder geval de rasdierhouders gaven al aan te kunnen voldoen aan die voorwaarden. De minister heeft er - vreemd genoeg - bij voorbaat geen vertrouwen in dat de sector kan voldoen aan deze voorwaarden. Dat betekent dus dat vele duizenden gezonde dieren de dood tegemoet gaan.

Klachtenmeldpunt ruimingen vogelpest Hobbydieren moeten nu ingeënt worden. De ruimingen moeten stopgezet worden. Om deze eis kracht zal Krista van Velzen een zwartboek met klachten over de ruimingen samen stellen en aan minister Veerman overhandigen.

Krista van Velzen roept de houders van (hobby)dieren op hun ervaringen met haar te delen. Hoe verliep de informatievoorziening vanuit het ministerie? Hebben er al ruimingen plaatsgevonden op uw terrein? En zo ja, hoe is dat verlopen? Wij zullen van de meldingen een zwartboek samenstellen en overhandigen aan de minister, om de eis om af te stappen van het non-vaccinatiebeleid kracht bij te zetten.