CDA

CDA
14-05-03
Europees Parlement breekt lans voor convenanten als beleidsinstrument

Maandag 13 mei heeft het Europees Parlement met 495 voor, 4 tegen en 7 onthoudingen, ingestemd met convenanten als beleidsinstrument om de wet- en regelgeving op Europees niveau te vereenvoudigen. Het gaat met name om convenanten in de milieusector. Het nieuwe beleidsinstrument wordt voor eerst het toegepast in het milieubeleid ten aanzien van de chemische industrie (PVC), afvalverwerking en klimaatverandering.

Op initiatief van CDA-Europarlementariƫr Ria Oomen-Ruijten heeft het Europees Parlement uitgesproken dat milieuconvenanten een alternatief voor wetgevende maatregelen kunnen zijn. Oomen-Ruijten: "Met vrijwillige convenanten kan vaak sneller en veel meer worden bereikt dan met wet- en regelgeving. Kijk naar het Nederlandse verpakkingsconvenant. Deze vrijwillige overeenkomst gaat vele malen verder dan datgene wat nu op Europees niveau door de meest vergaande zou willen worden bereikt. Vandaar dat ik pleit om convenanten niet alleen ter aanvulling van wetgeving, maar ook als alternatief voor wetgeving toe te staan."

De uitspraak van het Europees Parlement is een reactie op een beleidsvoornemen van de Europese Commissie over milieuovereenkomsten op communautair niveau in het kader van het actieplan "De regelgeving vereenvoudigen en verbeteren".

"Het is de verwachting dat convenanten meer en meer zullen worden toegepast op Europees niveau. Nederland heeft daarbij een voortrekkersrol gespeeld." aldus Ria Oomen-Ruijen.