Provincie Limburg

175 inspraakreacties op plannen Grensmaas (117)

In totaal reageerden 175 mensen en organisaties tussen 7 april en 7 mei 2003 op de plannen voor de Grensmaas. Het was de laatste keer dat op het Grensmaas-project in zijn geheel kon worden ingesproken. Het project leidt tot een ver-beterde hoogwaterbescherming en de ontwikkeling van nieuwe natuur door de winning van grind. De 175 inspraakreacties worden komende maanden verwerkt, waarna Gedeputeerde Staten aan het eind van de zomer een standpunt bepalen over de reacties. Vervolgens nemen Provinciale Staten op 3 oktober een besluit over het Grensmaasproject. Dat gebeurt op basis van de plannen en de inge-diende inspraakreacties. Daarna volgen nog wijzigingen van bestemmings-plannen en vergunningenprocedures voor de uitvoering, waarop ook weer inspraak mogelijk is. De feitelijke uitvoering van het project start volgens planning in 2005.

Een aantal onderwerpen komt in de inspraakreacties regelmatig terug. Met name de zogenoemde budgetneutraliteit een randvoorwaarde voor uitvoering van het project roept bezwaren op. In dat verband wordt ook het nut van het Meest Milieuvriendelijk Alternatief (MMA) in twijfel getrokken. Dit MMA dat in het MER Grensmaas staat, is de meest milieuvriendelijke uitwerking van de plannen waarbij de budgetneutraliteit wordt losgelaten.
Mogelijke schade die kan ontstaan door uitvoering van het Grensmaasproject is ook een onderwerp van veel reacties. Omwonenden vrezen bijvoorbeeld schade door wijzigingen in de grondwaterstand. Insprekers wensen meer duidelijkheid daarover en over de aansprakelijkheid en regelingen voor schadevergoeding. Daarbij wordt aangedrongen op het doen van nulmetingen vóór uitvoering. Reacties van landbouwers gaan vooral in op de zorg over de toekomst van de landbouw. De geplande dekgrondbergingen komen in meerdere inspraakreacties terug. De precieze locatie, omvang en de afwerking zijn redenen te reageren. De geplande aanleg van de nevengeul om Maasband is een specifieke maatregel die tot reacties leidt. Bewoners hebben zorgen over de veiligheid en bereikbaarheid van hun woonplaats.

Tijdens de inspraakperiode vonden drie inspraakavonden plaats die door circa 260 mensen werden bezocht. Enkele honderden mensen raadpleegden de plannen en kaarten op de internetsite www.demaaswerken.nl. Insprekers konden voor hun reactie ook gebruik maken van internet. Daar is in 40 gevallen gebruik van gemaakt. De snelheid van het medium internet is een voordeel: de laatste inspraakreactie kwam op 6 mei om 23.54 uur binnen, zes minuten voor het einde van de inspraaktermijn. 14-5-2003 12:11