Provincie Limburg

Effectievere aanpak illegale reclameborden in het landschap (116) Voortaan strafrechtelijke aanpak en hogere dwangsommen

De Provincie laat overtredingen van de
Landschapsbeschermings-verordening Limburg 1996 voortaan eerst langs strafrechtelijke weg aanpakken. Tot voor kort gebeurde dat langs bestuursrechtelijke weg, maar die procedure vergt vaak een lange tijd. Bedoeling van de nieuwe werkwijze is, dat overtreders die illegale reclame-borden in het landschap plaatsen sneller kunnen worden aangepakt. Pas in tweede instantie zullen Gedeputeerde Staten als bestuursrechtelijke maatregel een dwangsom opleggen. GS hebben de richtlijnen voor deze dwangsommen verhoogd. De dwangsom kan nu oplopen tot 45.000,- per bord.

Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt die inhouden dat eerst strafrechtelijke maatregelen (proces-verbaal) ingezet worden. Ook kunnen illegale borden in beslag worden genomen. Als deze maatregelen niet tot het gewenste effect leiden, dan kunnen GS de overtreder dwingen om het illegale bord te verwijderen op straffe van een dwangsom die kan oplopen tot maximaal 45.000,- per bord.

Geen reclame in buitengebied
Limburg kent al sinds 1918 een provinciale
Landschapsbeschermingsverordening, die reclameborden in het buitengebied verbiedt. Reclame-uitingen vormen immers een aantasting van natuur en landschap. Desondanks signaleren politie, gemeenten en burgers regelmatig illegale borden. Ook controleert de Provincie regelmatig in het buitengebied, waarbij ook illegale reclameborden worden aangepakt.

Nieuwe folder
Om tegemoet te komen aan de maatschappelijke behoefte aan reclameborden kent de provinciale verordening enkele uitzonderingen, waarin het plaatsen van borden toegestaan kan zijn. Bijvoorbeeld bij bepaalde grootschalige evenementen, voor seizoensgebonden agrarische producten en toeristische bewegwijzering. De uitzonderingen (en de voorwaarden die daarvoor gelden) staan beknopt in een nieuwe folder die verkrijgbaar is bij gemeentelijke informatiecentra en de Provincie Limburg. Daarnaast is meer informatie over de
Landschapsbeschermingsverordening Limburg 1996 te vinden op de provinciale website (www.limburg.nl).
14-5-2003 12:06