Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB wijst bestuurders de weg

De ANWB brengt een nieuw navigatiesysteem op de markt dat weggebruikers niet alleen de weg wijst, maar hen ook om files heen leidt. De nieuwe dienst heet Engin en zal begin juni verkrijgbaar zijn. Engin voorziet bestuurders van actuele verkeersinformatie. Als er files staan op de geplande route, biedt het systeem een alternatief. Ook tijdens de rit blijft het systeem de bestuurder met verkeersinformatie op de hoogte houden.

Het systeem werkt met een electronische zakagenda (PDA) en een GPS-ontvanger en is op eenvoudige wijze in een auto aan te brengen. Engin wijst aan de hand van gesproken informatie, pijlen en kaarten van deur tot deur de weg in een groot aantal landen in Europa. Engin wordt geleverd met actuele verkeersinformatie voor Nederland en Duitsland. Daarnaast biedt de dienst de mogelijkheid om allerlei zaken langs de route te laten zien zoals benzinestations, parkeergarages, geldautomaten, musea, hotels en restaurants.

Bij het systeem is aandacht besteed aan de veiligheid tijdens het autorijden. Zo zijn tijdens een rit een aantal functies uitgeschakeld omdat autorijden concentratie vergt van de bestuurder.

Onderzoek heeft uitgewezen dat veilige navigatiesystemen de verkeersveiligheid gunstig beïnvloeden. Het zogenoemde 'zoekverkeer' kan ongevallen veroorzaken. Gebruik van een navigatiesysteem reduceert niet alleen dit 'zoekverkeer', maar zorgt ook voor een ontspannen autorit en een verminderd aantal (foutrij)kilometers. Dat heeft weer een gunstige invloed op het milieu. Uit onderzoek van de SWOV is gebleken dat 5 % van alle gereden kilometers zogenoemde 'omrijkilometers' zijn.

Naast navigatie biedt Engin ook een oplossing voor de administratie van de kilometers. Zo kan elke gereden kilometer worden geregistreerd samen met de tijd die de rit heeft gekost.

Nadere informatie over Engin is te vinden op www.engin.nl


---

Noot voor de redactie,

Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB