Gemeente Westerveld

14-5-2003
College van B&W op de bres voor asielzoekersgezin

Het college van B&W van Westerveld probeert voor een asielzoekersgezin dat al sinds acht jaar in de gemeente woont, een verblijfsvergunning te krijgen. Het college vraagt daartoe aan demissionair minister Nawijn om gebruik te maken van zijn bevoegdheid.

In de gemeente Westerveld woont sinds 1995 een gezin uit Iran. Het gezin is vanaf 1994 in gerechtelijke procedures verwikkeld met de rijksoverheid om een verblijfsvergunning te verkrijgen. Het gezin is momenteel op basis van het eerste asielverzoek ?ontruimbaar? en ?rechtmatig verwijderbaar?. De gemeente Westerveld moet daarom in principe het verstrekken van voorzieningen beëindigen.

Moeite met beëindigen voorzieningen
De gemeente Westerveld heeft erg veel moeite met het beëindigen van de voorzieningen. Het college heeft besloten om bij demissionair minister Nawijn een verzoek in te dienen om aan het gezin alsnog een verblijfsvergunning te geven. De minister wordt gevraagd gebruik te maken van zijn inherente afwijkingsbevoegdheid.

Inhumaan
De gemeente Westerveld vindt het niet humaan dat een gezin na negen jaar alsnog Nederland moet verlaten. Bovendien ligt zo'n uitzetting in een kleine plattelandsgemeenschap erg gevoelig en heeft het veel impact. Wethouder Smeenk stelt dat het gezin volledig geïntegreerd is in het dorpse leven. Ook hebben de kinderen de kans gekregen om hier te studeren en een toekomst op te bouwen. In afwachting van het verzoek aan de minister zal de gemeente de voorzieningen voorlopig blijven verstrekken.

Falend beleid
De gemeente Westerveld vindt dat de Rijksoverheid de consequenties moet dragen van het feit dat dit gezin na negen jaar teruggestuurd zou moeten worden. Het is goed mogelijk dat de rijksoverheid deze consequenties ook wíl dragen. Door de minister zijn in de afgelopen maanden immers toezeggingen gedaan en er is een motie ingediend.

Het ministerie van Justitie heeft de gemeente Westerveld onlangs per fax medegedeeld de beëindiging van de voorziening voor het genoemde gezin tot nader bericht op te schorten.

Het college van B&W hoopt op een goede afloop.