Gemeente Amsterdam

Ruim 1,3 miljoen euro voor jongerencentrum in Amsterdam-West

14 mei 2003 - Herbert Raat
Het college van B&W heeft ingestemd met een bijdrage van maximaal 1,36 miljoen euro voor het realiseren van een Centrum voor talentontwikkeling van jongeren in Nieuw West. Met deze subsidie kan er in 2004 in zes leegstaande winkelpanden achter de Meervaart een cultureel centrum worden gerealiseerd voor jongeren uit Amsterdam-Nieuw West.
winkelpanden achter de Meervaart een cultureel centrum worden gerealiseerd voor jongeren uit Amsterdam-Nieuw West. In het centrum zullen activiteiten worden ontwikkeld waarbij de talentontwikkeling van jongeren het startpunt is. Er komen bijvoorbeeld repetitieruimten voor bandjes, een podium voor voorstellingen van muziek, dans en theater, een digitale studio, media-activiteiten en een link met sportactiviteiten.
De ontwikkeling van het centrum komt voort uit het samenwerkingsverband van het stadsdeel Osdorp, Theater de Meervaart, Bureau Parkstad en Nieuw West (de stadsdelen Bos en Lommer, Slotervaart/Overtoomse Veld, Geuzenveld/Slotermeer en Osdorp). De jongeren uit Nieuw West hebben bij de ontwikkeling een grote rol. Zij hebben meegewerkt aan het plan via een jongerenpanel. Jongeren hebben een grote rol in de programmering en aansturing van het centrum. Door middel van een jongerenraad kunnen zij hun wensen en interesses kenbaar maken en het aanbod zal hierop worden afgestemd. Het is de bedoeling dat steeds wisselende groepen jongeren hun inbreng in het activiteitenprogramma hebben om zo veel en verschillende jongeren te bereiken.
De in november 2002 gepubliceerde onderzoeksrapporten naar vrijetijdsbesteding van jongeren zijn richtinggevend bij de ontwikkeling van het centrum, waar het gaat om de gewenste voorzieningen. Uit het onderzoek bleek dat Amsterdamse jongeren vinden dat er meer voorzieningen moeten komen. Daarnaast vonden zij dat er bij de ontwikkeling van deze activiteiten ook moet worden geluisterd naar de jongeren. De verantwoordelijke wethouder Jeugdzaken, Rob Oudkerk, heeft naar aanleiding van de uitkomsten uit de rapporten in november 2002 al een budget van 1,55 miljoen euro voor jongerenvoorzieningen beschikbaar gesteld.
"Het beeld dat het in Amsterdam alleen maar 'kommer en kwel' is met jongeren klopt niet. Van de 48.000 jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar bepaald een relatief kleine groep raddraaiers het beeld in de media. Amsterdam wil veel meer aandacht geven aan die jongeren die er wel wat van maken. Dit cultureel centrum voor jongeren in Nieuw West past heel goed in dit nieuwe jeugdbeleid waarbij jongeren bepalen wat voor voorzieningen er in hun stad moeten komen. Dus niet meer als gemeente eenzijdig besluiten wat het jongerenaanbod moet zijn, maar de vraag van de jongeren voorop stellen", aldus wethouder Oudkerk. Behandeling in de raadscommissie is op 22 mei.

© Gemeente Amsterdam