Gemeente Amsterdam

Gezamenlijke aanpak problemen op het water
14 mei 2003 - Paul van Yperen
Het college van B&W heeft ingestemd met het door Binnenwaterbeheer Amsterdam opgestelde 'Plan van Aanpak Wonen op Water'. Vertegenwoordigers van stadsdelen, gemeentelijke diensten en bewonersorganisaties worden uitgenodigd om gezamenlijk de problemen rond het wonen op het water in Amsterdam op te lossen.

Hiermee wordt invulling gegeven aan een van de punten in het vorig jaar tussen stad en stadsdelen gesloten bestuursakkoord. De speerpunten in het plan zijn:

* Meer of andere woonbootlocaties: voor meer woonboten en voor verplaatsing van boten op onaanvaardbare locaties.
* Woonboten in bestemmingsplannen: stadsdelen krijgen ondersteuning om deze bestaande wens uit te voeren.

* Betaling voor ligplaatsen: het vinden van een goede basis voor betaling.

* Welstandsbeleid: opstellen van criteria die stadsdelen kunnen gebruiken bij vervanging of verbouwing.

* Beheerzaken: verheldering van onduidelijkheid rond vergunningen, walkantgebruik en nutsvoorzieningen.

Een aantal acties wordt direct uitgevoerd. Het Projectbureau Wonen op Water van Binnenwaterbeheer Amsterdam gaat regulier overleggen met ambtenaren van de verschillende stadsdelen over het woonbotenbeleid. Bestaande of in concept gemaakte verplaatsings- en vervangingsregelingen worden voortaan tussen stadsdelen uitgewisseld en stadsdelen worden geïnformeerd over bestaande locaties waar woonboten tijdelijk kunnen worden afgemeerd.
Het college heeft ook ingestemd met de notitie 'Dynamisch gebruik van het water' over de knelpunten rond het gebruik van het water, de prioriteiten voor 2003 en de maatregelen voor de middellange termijn. Het intensieve gebruik van het water leidt de afgelopen jaren steeds vaker tot belangenbotsingen tussen verschillende gebruikersgroepen. Het watergebruik moet op een veilige manier plaatsvinden. De overlast moet ook tijdens de zomerse drukte beperkt blijven en een goede afwikkeling van het verkeer moet gewaarborgd zijn. Voor het verder ontwikkelen van beleid is meer inzicht nodig in de drukte op en het gebruik van het water. Het Amsterdams Bureau voor Onderzoek en Statistiek is daarom in maart jl. gestart met een onderzoek en met tellingen op het water om antwoord te vinden op vragen als:
* Op welke momenten ontstaat de drukte?

* Door wie wordt de drukte op het water hoofdzakelijk veroorzaakt?
* Is er nog ruimte voor nieuwe gebruiksvormen en wat kan er - uit veiligheidsoverwegingen nog worden toegestaan aan verkeersbewegingen op het Amsterdamse binnenwater?

De eerste onderzoeksresultaten zijn eind dit jaar bekend. Op basis daarvan wordt bepaald welke vraagstukken rondom dynamisch gebruik van het water vanaf 2004 het eerst worden aangepakt. Het onderzoek zal in 2004 en 2005 worden herhaald.

© Gemeente Amsterdam