Ministerie van Justitie

ACVZ: Vreemdelingenbeleid benutten tegen terroristen 14 mei 2003

Nederland kan en moet er meer werk van maken om mensen die zich bezighouden met terroristische activiteiten, niet toe te laten of uit te zetten. Zo zouden opsporingsdiensten, de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND en andere betrokken instanties actief hun relevante gegevens aan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD moeten verstrekken.

Die verplichting bestaat nu nog niet zodat veel belangrijke informatie op de plank blijft liggen. Dat stelt de Adviescommissie voor vreemdelingenzaken (ACVZ) woensdag in een advies 'Terrorismebestrijding en Veiligheid' waarin 21 concrete aanbevelingen zijn opgenomen. De commissie adviseert gevraagd en ongevraagd aan de regering over vreemdelingenbeleid.

In een eerste reactie op het vandaag verschenen advies van de ACVZ zegt minister Nawijn voor Vreemdelingenzaken en Integratie dat de regering heeft gekozen voor een omvangrijk rijksbreed actieplan waarin veiligheid centraal staat. Met dit actieplan is een bedrag van 200 miljoen euro gemoeid. Daarbij wordt een groot aantal maatregelen genomen. Op het terrein van het vreemdelingenbeleid zien die er als volgt uit:


* Er wordt gewerkt aan centraal vingerafdruksysteem ten behoeve van toegang, toelating en toezicht op zowel nationaal als Europees niveau. Daartoe wordt door Nederland geëxperimenteerd met controle waarbij gebruik wordt gemaakt van biometrische kenmerken bij

visumverlening (in Accra en Peking);


* Het visumbeleid, dat bepaalt wie toegelaten wordt, wordt in Europees verband geharmoniseerd;


* Bij de IND is een tweede unit opgericht die oorlogsmisdadigers en terroristen onder asielaanvragers opspoort;


* De unit mensensmokkel bij de politie wordt uitgebreid;

* De buitengrenscontroles en het Mobiel Toezicht Vreemdelingen
worden verscherpt.