RAAD VOOR WERK EN INKOMEN

RWI: oplossing voor WW-problematiek cyclische arbeid

Den Haag, 14 mei 2003

De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) stelt minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een oplossing voor in de al maanden voortslepende discussie over het ontbreken van WW-aanspraken voor werknemers indien er sprake is van zogeheten cyclische arbeid. Dat is werk dat in een deel van het jaar is geconcentreerd, zoals in de glastuinbouw, voor mediapersoneel, schilders, werknemers in het private onderwijs met een contract voor een deel van het jaar en werknemers in de grond-, water- en wegenbouw.

Om afwenteling van bedrijfsrisico-s op de WW tegen te gaan hebben werknemers met cyclische arbeid sinds enige tijd geen recht meer op WW. Volgens de RWI moet oneigenlijk gebruik van de WW inderdaad worden bestreden, maar leidt de huidige regeling voor cyclische arbeid ook tot ongewenste effecten, bijvoorbeeld op het functioneren van de arbeidsmarkt in de sectoren waar veel cyclische arbeid voorkomt.

De RWI vindt dat bedrijven allereerst zelf de plicht hebben hun werkgelegenheid zo goed mogelijk door het jaar te spreiden om cyclische werkloosheid te verminderen. De eigen verantwoordelijkheid van bedrijven en sectoren staat voorop. Dit kan verder worden versterkt door in de sectorale WW-premie voor de eerste zes maanden van werkloosheid (de zogeheten wachtgeldpremie) onderscheid te maken bij de premieheffing tussen groepen werkgevers die veel of weinig werkloosheidslasten veroorzaken. Indien de minister een dergelijke vorm van premiedifferentiatie introduceert, kan de huidige beperking van WW-aanspraken vervallen voor werknemers die cyclische arbeid verrichten.

Een belangrijk voordeel van het RWI-voorstel is dat de uitvoering van de WW eenvoudiger wordt en administratieve lasten verminderen, omdat er geen discussie meer zal zijn bij terugkerende arbeidspatronen of er wel of niet sprake is van cyclische werkloosheid.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten voor de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeidsmarktbeleid. De RWI streeft naar een duurzame verbinding van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt door middel van advies en subsidie.

Voor de redactie,