GroenLinks


-

Aysel Disbudak wint Ab Harrewijn Prijs

14 mei 2003

De winnares van de Ab Harrewijn Prijs 2003 is Aysel Disbudak, oprichtster van het Migrantenplatform Gehandicapten Amsterdam en omstreken. Zij krijgt de prijs voor haar persoonlijke inzet om handicaps in allochtone kringen bespreekbaar te maken en om hulp te bieden bij het vinden van een weg in de Nederlandse regelgeving.

Het juryrapport zegt onder meer het volgende: Aysel heeft, als jonge vrouw, aan den lijve ervaren wat het is om te leven met een gezinslid met een verstandelijke handicap. De wanhoop, de bureaucratie, de opgave waarvoor gezinsleden zich in de eerste plaats als mantelzorgers gesteld zien. Ze heeft zich niet in de hoek laten duwen van zorgen voor, maar heeft gezocht naar recht halen voor. Ze heeft zich de deskundigheid eigen gemaakt om het recht op een Persoonsgebonden Budget voor haar broer te regelen en met die nieuw verworven deskundigheid ook andere mensen van dienst te zijn in de regio Amsterdam, tot aan Alkmaar toe.
Gedeelde ervaring maakt mensen sterker: ouders en andere familieleden staan er niet alleen voor. Dat betekent iets in een moslimcultuur waar een verstandelijke handicap door gevoelens van schaamte en schuld wordt weggestopt. Aysel heeft er zelf open mee durven omgaan en heeft honderden vrouwen en mannen en hun kinderen dichter bij elkaar gebracht en dichter bij voorzieningen waar ze recht op hebben, maar waarvan de toegang door bureaucratische regels vaak moeilijk te ontsluiten was. Ze is daarin een pionier in allochtone kring. En ze staat in feite nog maar aan het begin. Daarom verdient óók zij een steuntje in de rug, het steuntje dat ze zo graag aan andere mensen wil bieden.

De Ab Harrewijn Prijs zal vanaf 2003 jaarlijks uitgereikt worden aan personen die zich op vergelijkbare manier hebben ingezet. Belangrijke criteria daarbij zijn originaliteit van het idee, het samenbrengen van mensen en het overbruggen van schijnbare tegenstellingen. De Prijs bestaat uit een kunstwerk en een bedrag van 2000 euro. Andere genomineerden in 2003 waren:

1. Dominee Egbert van Veldhuizen en de vrijwilligers van inloophuis De Bres in Zwolle.

2. Kunstenares Mirjam Burer uit Utrecht

3. Corrie van Haasteren en andere initiatiefnemers van Ritas Reisbureau te Rotterdam.

4. Frans Frankhuizen en de vrijwilligers van Stichting Wereldwijd te Eckelrade.

De jury van De Ab Harrewijn Prijs bestaat uit Siska Barelds (partner), Hub Crijns (directeur DISK), Cor Ofman (voorzitter De Linker Wang), Eddy Reefhuis (oud-studiegenoot), Paul Rosenmöller (voormalig fractievoorzitter GroenLinks), Mohammed Tajmoud (persoonlijke vriend) en Els Veenis (voormalig partijbestuurder GroenLinks).

De Ab Harrewijn Prijs is een initiatief van De Linker Wang, platform voor geloof en politiek verbonden met GroenLinks, waarvan Ab Harrewijn de drijvende kracht was. Het draagvlak van de prijs is verbreed sinds arbeidspastoraat DISK (Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken) zich bij het initiatief heeft aangesloten.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl