CDA

CDA
14-05-03
Morele koppeling topinkomens noodzakelijk!

Met een scherp oplopende werkloosheid moeten de sociaal economische bakens worden verzet. Gerda Verburg: "Als het slecht gaat met een bedrijf mag van iedereen worden gevraagd om alles te doen om het tij te keren. Van hoog tot laag. Dat is niet meer dan normaal, dat is maatschappelijk verantwoord. De praktijk leert echter dat niets minder waar is."

Van werknemers wordt gevraagd de de broekriem van de beloning een tandje te matigen. Zij zijn daartoe bereid om hun eigen baan en die van hun collegas in stand te houden. Sterker, in de ICT branche is het heel gewoon, dat, naast het inleveren van de lease-auto en nog enige andere extraatjes, men zelfs bereid is te tekenen voor een salarisachteruitgang van 20%. Van topbestuurders verwacht je dat zij evenzeer matiging in acht nemen, wellicht via 2 tandjes minder, om het goede voorbeeld te geven.

De praktijk laat echter op pijnlijke wijze het tegenovergestelde zien. Een aantal topbestuurders lijkt zich, ondanks verliezen en duikelende beursnoteringen voor hun bedrijf, extra te laten fêteren. Extra bonussen, meer opties en een basissalaris dat met meer dan 10% stijgt.

Verburg: In Duitsland hanteert men in het bedrijfsleven de vuistregel dat een topbestuurder niet meer dan 20 keer zoveel mag verdienen als de werknemers met de laagste loonschaal in het bedrijf. De ondernemingsraad van KPN heeft uitgerekend dat bij KPN op dit moment een verhouding van 1:91 tussen basis en top bestaat. Dat valt niet meer uit te leggen. Dat willen we als CDA ook niet meer uitleggen. Daar moet iets aan gebeuren.

Om die reden heeft Verburg tijdens een debat hierover gepleit voor een SER-advies waarin een samenhangende visie wordt gegeven op de aansturing van de onderneming, inclusief de beloningen aan de top. In het advies moet de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de Aandeelhouders, de Raad van Commissarisen/Raad van Toezicht en de Ondernemingsraad, voor wat betreft het vaststellen van - en het toezien op - het beloningspakket van bestuurders helder worden. Ook de rol van de vakbonden hierbij, moet aan de orde komen.

Gerda Verburg: Mede op basis van dat advies, kan het nieuwe kabinet tot actieve stappen in het bestrijden van buitensporige vormen van zelfverrijking overgaan. Voor ziekenhuizen en andere publiek gefinancierde instellingen gaat volgend jaar reeds gelden: publiek gefinancierd, betekent publiek verantwoorden van topinkomens. Ik ben blij met deze toezegging van minister de Geus. Ten aanzien van andere topbestuurders geldt wat mij betreft: Als zij voor zich zelf niet de morele koppeling (aan de algemene loonontwikkeling) vasthouden, dan zullen we hen daarbij een handje moeten helpen.