Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
31

Directie:
voorlichting

14-05-2003

Status:
informatie

Van Leeuwen geeft schilderijen terug aan erfgenamen

Demissionair staatssecretaris Cees van Leeuwen van Cultuur geeft twee schilderijen uit de NK-collectie terug aan de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar. Hij neemt hiermee het advies van de Restitutie Commissie over.
Het gaat om de schilderijen 'De slapende herbergierster' naar Nicolaes Maes en 'Portret van een man met hazewindhond' van Thomas de Keizer. De toenmalige eigenaar, die niet tot een vervolgde bevolkingsgroep behoorde, heeft deze schilderijen tijdens de Tweede Wereldoorlog onvrijwillig verkocht. De schilderijen zijn destijds aangekocht ten behoeve van de collectie van Hitler, het zogenaamde Führermuseum in Linz. De eigenaar heeft er toen, volgens de commissie, een redelijk bedrag voor gekregen. De commissie vindt dat in dit geval de eigenaar niet onnodig hoeft te worden verrijkt. Daarom adviseert ze dat de erfgenamen die de werken terugkrijgen daarvoor een bedrag betalen. Om de hoogte van dat bedrag te bepalen zal een beëdigd taxateur de waarde van de schilderijen bij onderhandse verkoop taxeren. Dat getaxeerde bedrag wordt verminderd met 25% provisiekosten. De kosten voor taxatie zijn voor rekening van de overheid.

Van Leeuwen geeft ook het schilderij 'Gezicht op het Binnen-Amstel met de Blauwbrug' aan de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar terug. Eind vorig jaar adviseerde de commissie al positief over teruggave van dit schilderij.

De adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog adviseert de staatssecretaris van OCenW over individuele verzoeken tot teruggave van cultuurgoederen. Het gaat daarbij om goederen die tijdens of als gevolg van de Tweede Wereldoorlog zijn verplaatst en die nu behoren tot de zogenaamde NK-collectie of elders in rijksbezit zijn. In november 2001 stelde de regering hiervoor beleidslijnen vast. De staatssecretaris toetst of de commissie bij haar advisering binnen haar mandaat is gebleven. De adviescommissie bestaat uit de heren J.M. Polak (voorzitter), B.J. Asscher, J.Th.M. Bank, J.C.M. Leijten, E.J. van Straaten en mevrouw H.M. Verrijn Stuart.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl