GRAFISCHE CULTUURSTICHTING

Drie Huisstijlprijzen


Drie huisstijlen zijn bekroond met de Nederlandse Huisstijlprijs 2003. Dat bleek tijdens de prijsuitreiking op 14 mei jl. tijdens Accolade 2003 in de RAI te Amsterdam.
Bekroond in de categorie 'huisstijlen voor grotere/complexe organisaties' werd de nieuwe huisstijl van de Gemeente Amsterdam, ontwikkeld door Eden Design & Communicatie in samenwerking met Thonik. De huisstijl van het Amsterdamse (Marokkaanse) Restaurant Mamouche, ontworpen door bureau ...,staat, werd bekroond in de categorie 'huisstijlen voor kleinere organisaties'. Om ook de huisstijl van het Nationaal Archief te kunnen bekronen (geen grote complexe organisatie en ook geen kleine) creëerde de jury van de Nederlandse Huisstijlprijs een derde 'tussen-categorie'. De huisstijl van het Nationaal Archief is een ontwerp van UNA (Amsterdam) Designers.
Voor UNA was het de derde keer dat men een Nederlandse Huisstijlprijs in ontvangst mocht nemen. In de categorie 'merken' (het was voor eerst dat ook die konden worden ingezonden) werd geen winnaar aangewezen. Het genomineerde merk 'marlies dekkers' van Studio Dumbar geen brand design gevonden.
De bekroningen volgen op een strenge beoordeling van in totaal 168 inzendingen, waaruit in eerste instantie 21 kanshebbers werden geselecteerd. Behalve de hiervoor genoemde huisstijlen waren dat de huisstijlen van BERT Bouw en Renovatie Trajecten (ontwerp Studio Dumbar), De Bussy Ellerman Harms (De Designpolitie), Chantal Spieard (Novak), CIRIS (CIRIS design + concept), Dance Works Rotterdam (Lonne Wennekendonk), Fonds 1818 (Studio Bau Winkel), Sint Lucas (Eric Hesen), Luxor Theater Rotterdam (L5 concept design management), Maurits de Bruijn (Ping-pong Design), Naeff Consult (M+M Grafisch Ontwerpers), OPEN Ontwerpbureau voor 3D Communicatie (De Designpolitie), Drukkerij Raddraaier (Inbeelding), Vertaalburo Rozenberg (SQZI), Spaghetti (De Designpolitie), Koninklijke TPG Post (Studio Dumbar), WKAmsterdam (De Designpolitie) en de Gemeente Zwolle (Total Identity).
De Nederlandse Huisstijlprijs is een onderscheiding voor zowel de ontwerper als de opdrachtgever. De tweejaarlijkse bekroning wordt georganiseerd door de Grafische Cultuurstichting met medewerking van het Gerrit Jan Thiemefonds en papiergroothandel ModoVanGelder en met instemming van de BNO. Juryleden waren Ronald Widdershoven (voorzitter), Ben Bos, Tirso Francés, Albertien Jaeger-Kamp, Harm Rozie, Jan Sevenster (plaatsvervanger van David Quay) en Fokko Tamminga.
Flevodruk Harderwijk maakte al het drukwerk rond de bekroning, waaronder het juryrapport (ontwerp Samenwerkende Ontwerpers, lithografie Nederlof Repro, afwerking singersteek door Boekbinderij Patist, papier 90 grams Orsay Plus van ModoVanGelder). Het juryrapport is verkrijgbaar bij de Cultuurstichting: info@grafischecultuur.nl.

EERDER BEKROOND
Onderscheiden met de Nederlandse Huisstijlprijs werden de huisstijlen van: Bloem Zetten en Lithograferen (1993, ontwerp: UNA), Het Nationale Toneel (1997, Catherine van der Eerden van Studio Dumbar), Hazazah (1999, Koeweiden Postma Associates), Mama Cash (2001, Esther Noyons), Asko Ensemble/Schönberg Ensemble (2001, UNA (Amsterdam) designers).

NADERE INLICHTINGEN Alwin van Steijn (020-5435413)

FOTO
Een foto van de prijsuitreiking wordt op verzoek toegezonden.

ACCOLADE
Accolade is een platform voor de uitreiking van prijzen op grafisch-cultureel en literair gebied. Uitgereikt tijdens Accolade 2003 worden het Gouden Ezelsoor, de Nederlandse Huisstijlprijs, de Grafische Cultuurprijs (zie onder) en de Gerrit Jan Thiemeprijs.

GRAFISCHE CULTUURPRIJS
(Geen embargo)

HENK GIANOTTEN KRIJGT GRAFISCHE CULTUURPRIJS

De Grafische Cultuurprijs 2003 voor een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de grafische cultuur in Nederland is toegekend aan Henk Gianotten (1940). De Grafische Cultuurprijs bestaat uit een speciaal ontworpen oorkonde. Op 14 mei a.s., tijdens Accolade 2003 (gehouden tijdens de Grafivak in de RAI te Amsterdam), zal Rob Huisman, directeur van de BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers), bekend maken waaruit de oorkonde voor Henk Gianotten zal bestaan.
Henk Gianotten ontvangt de prijs voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van de overdracht van kennis tussen producenten en leveranciers van grafische hard- en software, ontwerpers en grafische industrie. Hoewel zijn verdiensten niet los kunnen worden gezien van de functies die hij in het verleden bij Tetterode vervulde, onderkende de jury dat het vooral zijn persoonlijke interesse, bevlogenheid en kennis zijn die Henk Gianotten hebben gedreven. Dit wordt onderschreven door het feit dat hij na zijn afsheid van Tetterode als spreker en als auteur van vele publicaties op het gebied van prepublishing, prepress en druk - en in het bijzonder de samenhang daarvan - een niet aflatende en misschien nog nadrukkelijker rol speelt in de communicatie tussen de diverse disciplines. Het feit dat Gianotten zijn didactische en ook organisatorische en sturende werk verrichtte en verricht tijdens de digitalisering en verdergaande integratie van het publishing-proces en daarmee ook een bijdrage heeft geleverd aan de geslaagde implementatie van diverse nieuwe systemen en standaardisatie van processen maakt dat de Grafische Cultuurprijs hem niet kon ontgaan.
Internationaal werd Henk Gianotten onder andere geëerd met de introductie door Linotype in oktober 2000 van de LT Gianotten, een Bodoni-letter van de Italiaanse ontwerper Antonio Pace. Op dit moment is Henk Gianotten onder andere parttime consultant bij Giarte in Amsterdam en auteur voor Publish, Graficus en IDP-Cahier. De Grafische Cultuurprijs wordt toegekend door de BNO, de Koninklijke KVGO, de Grafische Cultuurstichting en Proost en Brandt Papier. De prijs werd eerder uitgereikt aan Frans Spruijt (1989), Koninklijke PTT Nederland (1991), Henk van Stokkom (1993), Randstad Holding nv (1994), Omroepvereniging VPRO (1997), Pieter Brattinga (1998), Cor Rosbeek (1999), Ada Stroeve (2000), de Stichting Schrijvers School Samenleving (2001) en Hugues Boekraad (2002).

NADERE INLICHTINGEN
Alwin van Steijn, Grafische Cultuurstichting (020-5435413)

FOTO
Een foto van Henk Gianotten is op aanvraag beschikbaar en kan per e-mail worden toegezonden. Hetzelfde geldt voor foto's van de prijsuitreiking.

CURRICULUM VITAE
Een cv van Henk Gianotten kan per e-mail worden toegezonden.

JURYLEDEN GRAFISCHE CULTUURPRIJS
Steven Hond, secretaris Grafische Cultuurstichting Rob Huisman, directeur Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers Dirk-Jan Knol, directeur Proost en Brandt Papier Alwin van Steijn, directeur Grafische Cultuurstichting (De Koninklijk KVGO was door omstandigheden niet vertegenwoordigd.)

14 mei 03 15:00