Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 9 en 13 mei 2003

Op vrijdag 9 mei en dinsdag 13 mei 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Zelfstandige projectprocedure wijzigingsplan Bermensteijn Het college heeft besloten het inspraakrapport van de inspraakprocedure rondom de functiewijziging van het woongebouw Bermensteijn, oftewel het opstarten van een procedure voor vrijstelling van het bestemmingsplan, vast te stellen. Het rapport wordt toegezonden aan de personen die bij de inspraakbijeenkomst van 6 maart 2003 aanwezig waren en aan degenen die schriftelijk hebben gereageerd. Verder is besloten de gemeenteraad voor te stellen om:

- voor het wijzigingsplan Bermensteijn een vrijstellingsprocedure op te starten op grond van artikel 19 lid 1 op de Wet van de Ruimtelijke Ordening

- ten behoeve van de vrijstellingsprocedure voor het gebied waarbinnen Bermensteijn valt een voorbereidingsbesluit vast te stellen

- het wijzigingsplan met de ruimtelijke onderbouwing gedurende een termijn van vier weken ter inzage te leggen
Het presidium wordt verzocht het concept-raadsvoorstel te agenderen voor de vergaderingen van de commissie Ruimte en de gemeenteraad.

Voorstel tot intrekken van de Verordening leerlingenvervoer 2002 en het vaststellen van de Verordening Leerlingenvervoer 2003 Het college heeft besloten in te stemmen met het concept-raadsvoorstel en - raadsbesluit om de Verordening leerlingenvervoer 2002 in te trekken en de Verordening leerlingenvervoer 2003 voor de gemeente Capelle aan den IJssel vast te stellen. De belangrijkste wijziging betreft de aanpassing van de grens waar vanaf de kosten voor openbaar vervoer worden vergoed van
2 naar 6 kilometer. In het Collegewerkplan 2002-2006 was deze bezuiniging al aangekondigd. Het presidium wordt gevraagd het voorstel te agenderen voor de vergaderingen van de raadscommissie Dienstverlening en de gemeenteraad.

Intrekken vacante ID-plaatsen door afgifte van Beschikking Toekenning ID-banen
Vanwege de bezuinigingen van de rijksoverheid met betrekking tot de ID- en WIW-regeling heeft het college besloten om de vacante ID-plaatsen in Capelle aan den IJssel met onmiddellijke ingang in te trekken. Verder is tot nader order een vacaturestop ingesteld op ID-plaatsen die vacant komen. Hierdoor moet de doorstroom vanuit de Algemene bijstandswet naar reguliere arbeid weer op gang worden gebracht. De werkgevers die gebruik maken van ID-plaatsen krijgen een Beschikking Toekenning ID-banen toegestuurd. Ook informeert het college hen per brief over het intrekken van de ID-banen en de vacaturestop. Tevens worden de werkgevers gewezen op de premieregeling regulier maken ID-banen (de zogenaamde 17.000,- regeling). Het college maakt een uitzondering voor het project toezichthouders Capelse Brug dat wordt uitgevoerd door de Service Dienst Werk uit Rotterdam. Daar blijven de 10 ID-banen gehandhaafd en zal geen vacaturestop gelden. Het presidium wordt verzocht het besluit te plaatsen op de lijst van mededelingen van de raadscommissie Dienstverlening.

Vergadering Regioraad (Stadsregio Rotterdam) 14 mei 2003 Het college adviseert de regioraadsleden in de vergadering van de Regioraad op 14 mei 2003 bij het agendapunt Veiligheid teleurstelling uit te spreken over het feit dat voor een apart regionaal platform Veiligheid onvoldoende draagvlak blijkt te zijn. Het nu voorliggende voorstel om een bedrag beschikbaar te stellen voor een betere informatie-uitwisseling vanuit de Begeleidingscommissie Integrale Veiligheid wordt dan ook nolens volens geaccepteerd. Het college adviseert niet in te stemmen met het voorstel inzake de BTW-vergoeding voor onderzoek en sanering van niet-ernstige bodemverontreiniging in de Vinex-locaties. Verder adviseert het college kennis te nemen van de publieksreacties op het beleidsprogramma van het Dagelijks Bestuur. Met de jaarrekening en het jaarverslag 2002 adviseert het college in te stemmen, met uitzondering van het voorstel voor de aanwending van het resultaat (circa 5 miljoen). Het amendement dat het college adviseert te ondersteunen, stelt dat met dit bedrag makkelijk kan worden voldaan aan de wens van 15 van de 18 regiogemeenten om de indexering van de begroting voor 2004 te beperken tot 2,5% voor de loonkosten en 0% voor overige kosten.

Concept-raadsvoorstel over vaststelling Verordening inzake werkzaamheden in verband met aanleg, instandhouding en opruiming van communicatiekabels
Het college heeft het concept-raadsvoorstel tot het vaststellen van de verordening inzake werkzaamheden in verband met de aanleg, instandhouding en opruiming van telecommunicatiekabels vastgesteld. Het presidium wordt verzocht het voorstel te agenderen voor de vergaderingen van de raadscommissie Ruimte en de gemeenteraad.

Overdrachtsprotocol Capelse Muziekschool
Om de verzelfstandiging van de Muziekschool af te ronden is in overleg met het bestuur van de Stichting Capelse Muziekschool een protocol opgesteld. Het protocol bevat alle afspraken die voortkomen uit het sociaal plan/sociaal statuut en de afspraken over de onderwerpen die na het raadsbesluit van 11 maart 2002 aan de orde zijn gekomen. Het college heeft ingestemd met de inhoud van het protocol.

Afrekening 2001 Kinderboerderij De Klaverweide Óndermeer door een tijdelijke sluiting in het voorjaar van 2001 in verband met de MKZ-crisis heeft de kinderboerderij over het jaar 2001 een positief exploitatieresultaat van 14.227,39,-. Het college heeft de afrekening over 2001 vastgesteld. Tevens is besloten het bestuur van de kinderboerderij toe te staan het totale exploitatie-overschot van 2001 te behouden om vervangingsinvesteringen uit te voeren.

Reconstructie De Bergenbuurt
Het college heeft besloten de directeur van de sector Ruimte te machtigen het bedrijf Reef Infra B.V. uit Utrecht opdracht te geven tot uitvoering van de reconstructie van de rioleringen en de verhardingen in de Bergenbuurt.

Brief aan gemeenteraad over ophoging gronden rond Louis Couperusplaats en vergelijkbare appartementencomplexen Op 16 april 2003 heeft wethouder T. Keuzenkamp-van Emmerik de raadscommissie toegezegd aan de gemeenteraad informatie te verstrekken over de kosten voor de gemeente om de groenvoorzieningen rond de Louis Couperusplaats en vergelijkbare appartementencomplexen op te hogen. Ook zou de raad geïnformeerd worden over de mogelijkheid om via een akte van dading te komen tot een oplossing van het meningsverschil tussen de gemeente en de Vereniging van Eigenaren van de Louis Couperusplaats. Het college heeft besloten de gemeenteraad per brief over deze onderwerpen te informeren.