AutoRai

14-5-2003

VX Lightning combineert het beste van Vauxhalls verleden met toekomst

Houd het simpel, puur en mooi. Dit waren de woorden van GM vice president Bob Lutz bij de lancering van het Solstice studiemodel in de Verenigde Staten. Dezelfde woorden vormden de uitgangspunten bij het ontwikkelen van Vauxhalls adembenemende nieuwe concept car, de VX Lightning.

De VX Lightning vormt het hoogtepunt van de festiviteiten rond het honderdjarig bestaan van Vauxhall. De tweezits roadster heeft dezelfde technische basis als de Solstice, de concept car van Pontiac die voor het eerst te bewonderen was op autoshow van Detroit in 2002. De Vauxhall roadster heeft echter een duidelijk eigen gezicht gekregen en is ontworpen naar Britse smaak bij GMs UK Advance Design Studio.

Onder de lange motorkap van de VX Lightning is een nieuwe versie van Vauxhalls volledig uit aluminium opgetrokken 2.2 ECOTEC motor te vinden. De krachtbron is uitgerust met een turbo en produceert een maximum vermogen van 240 pk en een koppel van 305 Nm.

De nieuwe krachtbron wordt gecombineerd met een zesversnellingsbak die de achterwielen aandrijft. Het onderstel is voorzien van onafhankelijke wielophanging, aan de voorzijde voorzien van een eenvoudige, maar betrouwbare veerpootconfiguratie met een rondsel-en- tandheugelstuurinrichting. Aan de achterzijde is de onafhankelijke wielophanging volledig uit aluminium opgetrokken om gewicht te besparen. De auto beschikt dan ook over een welhaast perfecte 50:50 gewichtsverdeling waardoor de handelbaarheid uitmuntend is.

Kevin Wale, voorzitter en algemeen directeur van Vauxhall zegt: De VX Lightning geeft perfect weer waar Vauxhall naar toe wil. De auto representeert een terugkeer naar de tijd waarin Vauxhall bekend stond als fabrikant van de eerste echte Britse sportwagen, terwijl we tegelijkertijd zowel sterk als innovatief willen blijven in ontwerp van ex- en interieur. We hebben recent grote vorderingen gemaakt op het gebied van interieurindeling met autos als de Zafira en de Signum. Vauxhall staat echter ook voor puur rijplezier kijk maar naar de nieuwe VX220 Turbo. De VX Lightning, een klassieke roadster, brengt bij uitstek het beste uit deze twee, ons verleden en onze toekomst, samen een auto die echt Brits is.

Design
De VX Lightning is ontworpen in Engeland en heeft de proporties van een klassieke sportwagen met zijn langgerekte motorkap en korte overhang aan de achterzijde. Er zijn echter meer subtiele verwijzingen naar het verleden, zoals de speciaal vormgegeven rolbeugels in het achterdek en het koetswerk dat als ware terug de cabine instroomt.

Geheel passend bij een auto met deze uitstraling, staat de VX Lightning op 19 inch lichtmetalen wielen aan de voorzijde (voorzien van 245/35 Michelin Pilot banden), terwijl aan de achterzijde lichtmetalen velgen van maar liefst 20 inch zijn gemonteerd in combinatie met 255/35 banden.

In het interieur vallen de fraai vormgegeven stoelen op die zijn afgewerkt in zwart en rood leder, terwijl ook op het dashboard rood leder is terug te vinden.

Er zijn vooralsnog geen plannen om de VX Lightning in productie te nemen, al zal de publieke reactie op deze geweldige nieuwe auto door Vauxhall scherp in de gaten gehouden worden. Er zijn ook geen plannen om een Opel versie van de VX Lightning concept car te ontwikkelen.