XS4ALL

Waarschuwing: fizzer-virus

14 mei 2003

Er is een nieuwe virusworm in omloop, genaamd `Fizzer'. Het virus is vorige week ontdekt in Azië en verspreidt zich razendsnel. Ook enkele klanten van XS4ALL zijn de afgelopen dagen geïnfecteerd geraakt.

Fizzer verspreidt zich als worm via e-mail en `peer-to-peer' netwerken als Kazaa. Het virus heeft ook `backdoor capabilities'. Daardoor zijn geïnfecteerde systemen toegankelijk voor derden via chat kanalen als IRC en AOL instant messenger. Het virus wordt geactiveerd door het attachment, een .exe, .pif, .scr of .com bestand, handmatig te openen. Het virus is lastig te herkennen aangezien de subject header, text van de e-mail en naam van het attachment willekeurig worden samengesteld. Voor een indruk van de lijst met subjectheaders en attachment namen, kijk op:
http://www.virusalert.nl/?show=virus&id=493
http://www.trendmicro.com/vinfo/virusencyclo/default5.asp?VName=WORM_F IZZER.A

Wat doet de Fizzer worm?

- Na infectie installeert Fizzer een backdoor op het getroffen systeem. Hierdoor zijn derden in staat toegang te krijgen tot het geïnfecteerde systeem en het systeem te misbruiken voor o.a. DDoS aanvallen.

- Het virus kent ook een zgn. `Keyboard logger', waardoor gevoelige informatie die via een keyboard in een geïnfecteerd systeem wordt ingevoerd (passwords, creditcard nummers etc.) wordt opgeslagen in een speciaal bestand dat door kwaadwillende derden van buitenaf is in te zien.

- Ook beschikt het over `Video Capture', waardoor beelden van het beeldscherm van een geïnfecteerd systeem kunnen worden verzonden naar buitenstaanders.

- Fizzer tracht verder anti-virus software en firewalls uit te schakelen.

Na besmetting stuurt Fizzer een e-mail met attachement naar alle contacten uit het adressenboek van Windows en Microsoft Outlook, en verspreidt het zich naar contacten uit Kazaa. Het zoekt verder in de cache van internetbrowsers en verschillende bestanden op het geïnfecteerde systeem naar e-mail adressen om zichzelf naar te versturen. Daarnaast verstuurt het virus zichzelf o.a. naar willekeurige e-mail adressen in de volgende domeinen: msn.com, hotmail.com, yahoo.com, aol.com, earthlink.net, gte.net, juno.com, netzero.com.

Meer informatie over de Fizzer worm leest u via: http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/w32.hllw.fizze r@mm.html
http://europe.f-secure.com/v-descs/fizzer.shtml http://www.sophos.com/virusinfo/analyses/w32fizzera.html http://vil.nai.com/vil/content/v_100295.htm

Hoe verwijder ik de Fizzer worm?
Zorg er voor dat u goede anti-virus software heeft geïnstalleerd op uw computer en houdt deze up-to-date. Als u gebruik maakt van Windows, installeer dan ook de juiste patches van Microsoft. Wees altijd voorzichtig met het openen van attachments: bij twijfel niet openen.

Indien u de onlangs geïntroduceerde online e-mail VirusFilter van XS4ALL gebruikt, bent u beschermd tegen besmetting met het Fizzer virus via e-mail. De XS4ALL online VirusFilter werkt echter niet voor Peer-to-peer netwerken als Kazaa. XS4ALL klanten die geen gebruik maken van Kazaa en de online VirusFilter van XS4ALL hebben geactiveerd, zijn beschermd tegen het virus. Voor meer informatie over de online VirusFilter van XS4ALL, kijk op:
http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/virusfilters.html

Als uw computer eenmaal besmet is, kunt u de Fizzer worm automatisch verwijderen met een speciaal programma. Dit programma vindt u onder andere op:
http://www.bitdefender.com/html/free_tools.php
http://vil.mcafee.com/dispVirus.asp?virus_k=100295 http://europe.f-secure.com/v-descs/fizzer.shtml http://www.sophos.com/virusinfo/analyses/w32fizzera.html

XS4ALL adviseert om, na het verwijderen van de Fizzer worm, de werking van beveiligingssoftware zoals virusscanners en firewalls goed te controleren. Deze kunnen door de Fizzer worm uitgeschakeld zijn.