Gemeente 's-Hertogenbosch

14-05-2003

In de woonwijken Baseldonk, Zuid en Boschveld

Uitbreiding van de parkeerregeling voor vergunninghouders

In delen van de wijken rondom de binnenstad is de parkeerregeling voor vergunning-houders van kracht. Dit geldt ook voor de woonwijken Baseldonk, Zuid en Boschveld. Het zijn wijken waar de parkeerdruk onder andere ontstaat door auto's die geen bestemming hebben in de wijk, zoals bezoekers van de binnenstad. De parkeerregeling wordt ingevoerd als een meerderheid van de bewoners aangeeft voorstander van een regeling te zijn. Bewoners van delen van deze wijken waar de regeling niet van kracht is, hebben klachten geuit over een te hoge parkeerdruk. Naar aanleiding van deze klachten heeft het college besloten de parkeerregeling voor vergunninghouders in deze woonwijken uit te breiden.

Wijk Baseldonk
Een door bewoners gehouden peiling vormde aanleiding om in februari 2003 een aanvullende enquête te houden in het deel van Baseldonk waar nog geen parkeerregeling geldt. Van de bewoners in dit gebied heeft 53% op de enquête gereageerd en hiervan is 52% voor invoering van de parkeerregeling. Uit de enquête volgt dat er op dit moment onvoldoende draagvlak onder bewoners is om een parkeerregeling in het gehele gebied in te voeren. Bekeken is of in een kleiner gebied wel een meerderheid voor de parkeerregeling is. Van de bewoners van de Hadewijchstraat, Van Velthemstraat en Jacob van Maerlantstraat (tot Van Velthemstraat) heeft 60% op de enquête gereageerd en hiervan is 61% voor invoering van de parkeerregeling. Hieruit volgt dat er voldoende draagvlak is om in dit gedeelte van de wijk Baseldonk de parkeerregeling uit te breiden.

Wijk Zuid
Recentelijk hebben verschillende bewoners van de Philips de Tweedestraat en Zuiderparkweg aangegeven veel parkeeroverlast te ervaren sinds de invoering van de parkeerregeling in nabijgelegen straten. Bij een peiling gehouden door bewoners, geeft een meerderheid van de bewoners van Philips de Tweedestraat aan voorstander te zijn van invoering van de parkeerregeling voor vergunninghouders. Naar aanleiding van deze peiling heeft Stadstoezicht in december 2002 een aanvullende enquête over de parkeerregeling gehouden onder bewoners van de Philips de Tweedestraat, een deel van de Philips de Goedestraat en een klein deel Zuiderparkweg. Van de bewoners van bovengenoemde straten heeft 96% op de enquête gereageerd en hiervan is 79% voor invoering van de parkeerregeling. Hieruit volgt dat er voldoende draagvlak bestaat om de parkeerregeling in te voeren in het bovengenoemde gebied. Invoering van de regeling in dit gebied sluit aan bij de bestaande parkeerregeling in de wijk Zuid.

Wijk Boschveld
De afgelopen tijd hebben verschillende bewoners van het deel van de Parallelweg waar geen parkeerregeling geldt (nabij de huisnummers 51 tot en met 56), aangegeven een hoge parkeerdruk te ervaren. Uit een door Stadstoezicht gehouden enquête blijkt een meerderheid voorstander te zijn van invoering van de parkeerregeling voor vergunninghouders voor dit deel van de Parallelweg (ongeveer twaalf parkeerplaatsen).