Gemeente Haren


Nationale en zelfs internationale waardering voor LOP Haren

Sinds februari zijn velen in de gemeente Haren betrokken bij het opstellen van een Landschapsontwikkelingsplan (LOP) voor de gemeente Haren. De gemeente Haren wil hiermee een duidelijke visie krijgen op de toekomst van Haren. Het is een participatief proces, waarin iedereen op een verfrissende wijze vooral met elkaar moet samenwerken om tot een duidelijk plan te komen. Dit proces spreekt tot de verbeelding zowel nationaal als internationaal. Er zijn veel mensen betrokken in het proces van het LOP. Het gaat om bewoners, bestuurders, ambtenaren van de gemeente, medewerkers en bestuurders van provincie en stad Groningen, mensen van waterschap, medewerkers van ministerie LNV en DLG, leerkrachten van scholen in de gemeente, locale pers en media, betrokkenen bij de gemeentelijke politiek en vertegenwoordigers van locale organisaties.

Subsidies en fondsen
Op nationale schaal hebben we vanuit het ministerie van LNV subsidies gekregen voor de financiering van dit proces. Van groot belang is ook de bijdrage van de provincie Groningen; hiermee onderstreept de provincie de waarde van het LOP. Om ook het onderwijs vol bij het proces te betrekken hebben we een aanvraag ingediend bij het Stimuleringsfonds voor de Architectuur. Bij honorering heeft het ministerie van OC&W ook een bijdrage toegezegd (project Grass Root). Wij hopen een bijdrage van dit fonds te ontvangen, zodat we alle scholen via het internet kunnen betrekken bij het proces. Met de scholen samen is daarom een vernieuwend project uitgewerkt.

Interesse gemeenten
De Europese projectgroep Shared Space heeft het proces dat in Haren aan de gang is, opgemerkt. De projectgroep heeft ons uitgenodigd om mee te doen in Shared Space. Dit is een samenwerkingsverband van een aantal Nederlandse gemeenten, waaronder Emmen en Borsele met gemeenten in Engeland, Denemarken, Duitsland en België. Deze groep heeft grote interesse in het LOP van Haren en wil graag betrokken zijn bij zowel het proces als de eventuele uitvoering van de resultaten. Gezamenlijk heeft deze groep gemeenten nu in Brussel een project ingediend met een omvang van 9 miljoen euro. Het LOP van Haren speelt hierin een centrale rol.

Het opstellen van het Landschapsontwikkelingsplan via de weg van actieve betrokkenheid van bewoners en organisaties is een proces waar van dag tot dag aan gesleuteld wordt. Het is dan ook van belang om dit project op een kwalitatief hoogwaardige wijze uit te voeren. Het is daarom belangrijk dat landelijke en internationale fondsen dit experiment waarderen en ons helpen dit te ondersteunen zodat het tot een goed einde wordt gebracht.

Haren, 14 mei 2003